open-navfaktor-logo
search
Reagirali kasno
Iz Gradske uprave Sarajeva za "ramazansku čestitku" okrivili medij u kojem je objavljena
Uoči Kurban-bajrama koji muslimani obilježavaju sutra, 9. jula, iz kabineta gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmina Ademovića u listu Dnevni avaz objavljena je "ramazanska čestitka".
08.07.2022. u 15:39
get url
text

Ova objava izazvala je već u jutarnjim satima reakciju javnosti. Gradska uprava je tek nakon pola dana poslala reagiranje u kojem je u prvom redu to nazvala greškom medija u kojem je objavljena čestitka.

VEZANI TEKST - Benjamina Karić i Jasmin Ademović povodom Kurban-bajrama čestitali ramazan

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti bez bilo kakvih izmjena.

- Povodom tehničke greške i pogrešno objavljene čestitke u Dnevnom avazu, Grad Sarajevo ističe da je čestitka povodom nastupajućeg Kurban bajrama upućena sa tačnim sadržajem za blagdan koji se obilježava.

Grad Sarajevo je uputio tačan tekst čestitke, u kojoj je jasno navedeno da čestitamo Kurban bajram. Grešku je napravio medij koji je objavio pogrešnu čestitku, a ne onu koju je uputio Grad. Također, odbacujemo zlonamjerna tumačenja po kojim se prosta tehnička omaška koristi za političko spinovanje i zloupotrebu.

Žao nam je što se potkrala greška u inače priznatom, renomiranom štampanom mediju, koja je plod slučajnosti, a nikako bilo čije namjere ili nepoznavanja činjenica.

Grad Sarajevo i ovim putem svim muslimanima i muslimankama čestita nastupajući hadžijski ili Kurban bajram, a našim hadžijama želimo da njihovo sveto hodočašće bude oplemenjeno božjom nagradom i da se zdravo i sigurno vrate u svoju domovinu - navodi se iz Gradske uprave.

Iz saopćenja se može vidjeti da Gradska uprava ili tačnije iz Ureda gradonačelnice medije okrivljuje za propuste. Odmah da konstatujemo kako se Hadžijski bajram piše velikim slovom. Ovo im nije prvi put da svoje neznanje, traljavost, nedostatak elementarnog znanja pripisuju drugima ili je nazivaju "tehničkom greškom".

Tako je iz Gradske uprave 1. juna stiglo saopćenje za medije u kojem je Grad Sarajevo najavio obilježavanje 11. juna kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, pa su korigovali saopćenje. Datum 11. juni se u saopćenju ponavljao više puta. Dakle, greška nije bila na samo jednom mjestu u saopćenju nego na više njih. Je li to tehnička greška ili elementarno neznanje kada se obilježava genocid u Srebrenici!?

I da, da li su gradonačelnici Benjamini Karić podvalili mediji da primi kontroverznog njemačkog političara Tobiasa Pflügera čime se pohvalila na društvenim mrežama, neznajući da se radi o političaru koji zagovara krajnje kritičan odnos prema NATO-u i euroatlantskim integracijama. Pflüger dolazi iz parije Die Linke, čiji pojedni članovi negiraju i genocid u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Konaković: Dobro da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića

A da, možda su joj iz medija izmislili i kalendar umjesto Božića. Jer upravo je kalendar čestitala, zbog čega se proslavila i u hrvatskim medijima. 

Ovog puta čestitku povodom Kurban bajrama ili kako je navedeno ramazana, sa gradonačelnicom potpisuje i za funkciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća "genetski predodređeni" Jasmin Ademović. Napomene radi, čovjek koji je dio gradske vlasti koja se oglasila povodom kratke suknje pjevačice Lidije Bačić pred Katedralom, dok su o performansu golih glumaca ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu šutjeli. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.