VEZANI TEKST - FUCZ dao dozvolu, Verlab spreman, ali..: Verifikacija respiratora odgođena zbog bolesti radnika firme Dre Medical

Predstavnici Dre Medical Sarajevo obavijestili su nas da će nastaviti realizaciju Sporazuma, potvrdili su u FUCZ-u. Također, potvrdili su da je ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije ventilatora koji je ova Uprava potpisala sa verifikacionom laboratorijem Verlab istekao 26. decembra 2020.godine.

- Ova Uprava uputila je prije isteka ugovora upit Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora. U odgovoru koji smo zaprimili od Agencije za javne nabavke jasno je iskazano da u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka.

Federalna uprava civilne zaštite u svojstvu ugovornog organa aktivno provodi proces prikupljanja, sistematizacije, analize i interpretacije podataka prije pokretanja postupka javne nabavke pružanja usluga zakonske verifikacije primjenjujući odredbe Zakona o javnim nabavkama, kao i zakonske okvire koji regulišu oblast mjeriteljstva – saopćili su iz FUCZ-a.

Podsjetimo, instalacija respiratora uvezenih iz Kine prije više od pola godine prekinuta je još u novembru, a kao razlozi navodili su se zdravstveni problemi instalatera iz beogradske firme Profesional Medic, odnosno njene sestrinske sarajevske podružnice Dre Medical, te utvrđivanje nadležnosti Verlaba. U tom periodu iz FUCZ-a su baš kao i sada najavljivali da će instalacija preostalih 45 od ukupno 100 uređaja početi "naredne sedmice". I tako skoro dva mjeseca.