- Iako smo nastojali da ograničimo naše objave i sugerisali i ostalim učesnicima u ovom poslu tj. Vladi KS i kantonalnim preduzećima Sarajevogas i Toplane, da se uzdrže od svakodnevnih objava te da se timski posvetimo rješavanju problema, nažalost stječemo dojam da je kreiranje uznemirujuće atmosfere prema građanima bilo uporno forsirano.

Na meti napada se neopravdano nalazi uglavnom Energoinvest kao snabdjevač gasa, te stoga iznosimo sljedeće konkretne podatke koje ilustruju dolje navedene tabele.

Iz tabele 1. koju  je dostavio Sarajevogas vidljivo je da je planirana i tražena količina gasa za januar 2022. godine iznosila ukupno 26 miliona 500.000 kubnih metara, što na dnevnoj osnovi čini prosječnu potrošnju od 854.839 kubnih metara gasa.

U tabeli 2 se nalazi tačan pregled potrošnje gasa u navedena tri dana. Upoređujući traženu prosječnu dnevnu količinu gasa sa stvarno isporučenom količinom, vidljivo je da je Energoinvest u svakom od navedena tri dana isporučivao po 15 posto više gasa od prosječne tražene količine.

Saglasno navedenim egzaktnim podacima, jasno je da tvrdnje da Energoinvest nije osigurao dovoljne količine gasa apsolutno nisu tačne.

Uz ovo Energoinvest je osigurao i ponudu za isporuku dodatnih količina gasa, koje je Sarajevogas tražio zbog ekstremno niskih temperatura, koja je bazirana na tržišnim uvjetima na dan narudžbe. Na ovu ponudu se Sarajevogas nikada nije očitovao.

Na kraju želimo istaći da je pohvalno da je Vlada KS donijela odluku o subvencioniranju dijela troškova nastalih zbog povećanja cijena gasa, ali u svojim nastupima niti Prmijer Forto niti predstavnici Kantonalne Vlade nisu niti jednom spomenuli da je ukupno povećanje nabavne cijene gasa od januara 2021. do januara 2022. godine bilo 86,71 posto, te da je razliku od 49,6 posto prethodno već kompenzirao Energoinvest svojim pravovremenim poslovnim potezima uz podršku Vlade Federacije BiH, navodi se u saopćenju Energoinvesta.