open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Iz Dubrovnika ka Srebrenici krenuo "Marš mira 2019"
Putem ćemo se pokloniti svim civilnim žrtvama rata u BiH, a prvi kojem ćemo odati počast je heroj Srđan Aleksić, koji je u Trebinju poginuo braneći sugrađanina Bošnjaka, rekao je Alić
27.06.2019. u 11:02
get url
text

Iz Dubrovnika je danas prema Srebrenici krenuo "Marš mira 2019". Organiziran je pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Dubrovnik, a na ideju o maršu došli su članovi Društva prijateljstva "Koraci mira" iz Odžaka, čiji su predstavnici danas bili na jugu Hrvatske, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Putem ćemo se pokloniti svim civilnim žrtvama rata u BiH, a prvi kojem ćemo odati počast je heroj Srđan Aleksić, koji je u Trebinju poginuo braneći sugrađanina Bošnjaka - rekao je predsjednik udruženja "Koraci mira" Nihad Alić, koji je jedan od 12 sudionika marša.

Dubrovački imam Salkan ef. Herić istakao je da su uvijek male skupine ljudi donosile pobjede i realizirale velike projekte.

-Ovo je jedna takva mala, ali hrabra skupina. Oni će svima prenijeti poruke mira koje odašilje Dubrovnik, a mi smo dio tog grada - rekao je Herić nakon polaganja cvijeća na spomenik poginulim Bošnjacima braniteljima Dubrovnika na muslimanskom groblju Boninovo.

Marš mira, Dubrovnik

Nakon toga se sudionicima marša i svim okupljenima obratio dubrovački gradonačelnik Mato Franković:

"Zahvaljujem organizatorima 'Marša mira' što su ove godine izabrali Dubrovnik kao mjesto početka marša koji treba poslati dvije jasne poruke: da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponove Srebrenica ni sva zlodjela koja su se dogodila, a druga je da jednog dana agresor prihvati da je počinio zlodjela i da se pokaje. Teško ćemo to uskoro doživjeti, ali je upravo stoga potrebno ovakvim 'Maršem mira' širiti toleranciju, zajedništvo i upozoravati na sve ono što se dogodilo u prošlosti, s ciljem da ovaj mir koji danas imamo ostane trajan. I, ne želimo da nitko više ne spozna rat na način kako smo to većina nas ovdje spoznali. Danas su mir, tolerancija, dobar suživot i blagostanje, a možda je Dubrovnik najbolji primjer, ne samo u Hrvatskoj nego i na svjetskoj razini, kako i na koji način se može surađivati i raditi. I zato, želim vam uspješan 'Marš mira' i nadam se da Dubrovnik neće posljednji put biti vaša prva stanica. Vi ste u našem gradu uvijek dobrodošli i hvala vam na onome što radite kako bi podsjećali trajno na žrtvu Srebrenice."

Potom su sudionici marša položili buket cvijeća pred velikim križem na susjednom, katoličkom groblju Boninovu.

Povod odluci da “Marš mira 2019“ krene upravo iz Dubrovnika je tradicionalni mimohod kojeg Dubrovčani organiziraju svake godine 11. jula. Tog dana, kroz središnji dio povijesne jezgre Dubrovnika, Stradunom, u mimohodu u kojem sudjeluje više stotina građana, odaje se počast žrtvama Srebrenice simboličnim bacanjem ruža u more starog gradskog Porta (luke).

Mimohod je i obol svim žrtvama tragičnog rata u susjednoj BiH, a ove godine će obilježavanje tragedije u Srebrenici poprimiti još veću simboliku. Do Gornjeg Brgata i granice s BiH, na putu prema Trebinju, sudionike marša su pratili i brojni Dubrovčani, među kojima su bili i Fehim Feša Vukotić, predsjednik dubrovačkog Medžlisa, te Emir Spahić, bivši kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.