open-navfaktor-logo
search
Od 18. februara
Iz Donbasa u Rusiju evakuisano više od 90.000 civila
Civili evakuisani iz Donjecka i Luganska, koji se nalaze u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, smješteni su u 15 regiona u Rusiji.
23.02.2022. u 09:33
get url
text

Evakuacija koja je započeta 18. februara u oblastima Donjecka i Luganska, koji su pod kontrolom proruskih separatista, nastavila je i u utorak i dosad je evakuisano više od 90.000 civila.

Civili dovezeni u Rostovsku oblast u Rusiji, blizu ukrajinske granice, smješteni su u privremeni smještajni centar koji je na tom području uspostavljen.

Evakuisani civili iz Donbasa šalju se u različite regione Rusije, uključujući Moskvu. Više od 7.000 osoba, uključujući 3.200 djece, smješteno je u šatorima, sobama i hotelima u gradovima u Rostovskoj oblasti.

U regionu je uspostavljeno 200 privremenih smještajnih centara čiji je kapacitet oko 14.000 ljudi.

U regionu Donjecka, tokom vikenda je zabilježeno 2.158 kršenja primirja, uključujući 1.100 eksplozija, objavila je Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

OSCE je saopćio da su 1.073 kršenja primirja, uključujući 926 eksplozija, također zabilježena u regionu Luganska.

Tenzije u istočnoj Ukrajini su dramatično porasle ove sedmice, uz sve veći broj kršenja primirja, granatiranja i evakuacije civila iz proruskih separatističkih regija.

Zapadne zemlje optužile su Rusiju da je okupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Moskva je više puta negirala bilo kakav plan za invaziju Ukrajine i umjesto toga optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije kroz širenje NATO-a prema njenim granicama.

Međutim, Rusija je u ponedjeljak priznala ukrajinske separatističke regije, takozvane republike Donjeck i Lugansk. Lideri Evropske unije i NATO-a, kao i brojne države najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.