open-navfaktor-logo
search
Prva futsal liga FBiH
Iz Centra tvrde da je Sousa Patricio bio meta rasističkih uvreda, DiaBiH to demantuje, šta kažu u Savezu?
FKA Centar i MNK DiaBiH igrali su gradski derbi u 1. kolu Prve futsal lige Federacije BiH.
11.11.2021. u 15:19
get url
text

Gosti su slavili sa 6:3, a iz Centra su imali zamjerki na ponašanje pojedinih igrača protivničkog tima.

Konkretno, Centar je uputio dopis na adresu Nogometnog saveza Federacije BiH sa tvrdnjom da je njihov igrač Ronald de Azevedo Sousa Patricio vrijeđan na rasnoj osnovi.

VEZANI TEKST - Futsal klub Željezničar debitovao pobjedom u Goraždu

- Jako iznenađeni dešavanjima na utakmici 1. kola Prve futsal lige Federacije BiH koja je odigrana 7. novembra 2021. godine u Sarajevu, između FKA Centar i MNK DiaBiH, obraćamo vam se sa zahtjevom da kao nadležno tijelo razmotrite spornu situaciju i donesete adekvatnu kaznu kako se ovo nikad i nikome ne bi dogodilo u našoj ligi.

Naime, pred kraj prvog poluvremena spomenute utakmice igrač sa brojem pet (5) Anes Džafo iz protivničke ekipe je na rasističkoj osnovi vrijeđao našeg igrača sa brojem četiri (4) Ronald de Azevedo Sousa Patricio. Spomenutu spornu situaciju možete pogledati na snimku utakmice kada se vidi reakcija većeg dijela naše klupe, igrača na terenu, ali i publike jer smo svi jasno i glasno čuli rasističko vrijeđanje našeg igrača riječima monkey (majmun) itd...

Odmah smo svi reagovali, ali sudije susreta su naše zahtjeve za reakcijom i sankcionisanjem spomenutog igrača odbili i naočigled svih nastavili igru bez sankcija i opomena. Naše razočarenje je bilo ogromno, ali i našeg igrača koji je na jedan gnusan način rasistički vrijeđan na utakmici.

Sve skupa u dvorani, potez igrača spomenute ekipa nas je zgrozio, ali i razočarao odnos sudija utakmice koji nisu reagovali na jedan ovakav grub način rasističkog vrijeđanja našeg igrača, koji su svi čuli i vidjeli.

Stoga se obraćamo vama, kao nadležnom tijelu, sa zahtjevom da preispitate odluku sudija, ali i adekvatno kaznite spomenutog igrača, kako se ovakav incident nikada ne bi desio na utakmicama naše lige - piše u dopisu koji je FKA Centar poslao na adresu Nogometnog saveza Federacije BiH.

Ekspresno su reagovali i iz MNK DiaBiH, oglasivši se na svom Fecebook profilu.

- Neugodno iznenađeni tvrdnjama i optužbama iz FKA Centar dužni smo reagirati. Naime, iz navedenog kluba optužuju našeg igrača Anesa Džafu za rasističko vrijeđanje. Demantujemo svaki oblik rasističkog vrijeđanja. Mi kao klub borimo se za pravedan i pravičan sport, i samim tim i naši igrači moraju poštovati sve principe i pravila. Iz FKA Centar očito žele baciti ljagu na naš klub i na našeg igrača i osporavaju našu, na terenu, zasluženu pobjedu.

U slučaju tužbe, prislilni smo reagirati kontratužbom radi krivičnog djela klevete, i to protiv kluba, ali i portala koji prenose dezinformacije. MNK DiaBiH se ograđuje od svih napisa, koji se ne referiraju na zvanične zapisnike i izjave delegata. Bit ćemo prisiljeni poduzeti sve konkretne mjere, u svrhu zaštite ugleda kluba - saopćili su iz MNK DiaBiH.

Kontaktirali smo i Nogometni savez FBiH, gdje su nam potvrdili da je stigao dopis iz Centra.

- Istina je da je stigao dopis i naravno da ćemo istražiti sve. Pozvat ćemo da se očituje i jedna i druga strana, nakon čega ćemo donijeti odluku - kazali su za Faktor iz NSFBiH.

Treba napomenuti kako sudije Edin Redžović i Haris Avdić (obojica iz Sarajeva), te delegat Mensur Hodžić (Zenica) nisu izvjestili o bilo kakvom incidentu sa spomenute utakmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.