open-navfaktor-logo
search
Domaća proizvodnja
Iz Čelića s ljubavlju: Počela berba jagoda, još koja dobra godina i mogle bi ponovo u izvoz
Proizvođači jagoda uprkos gubicima zbog mraza i snijega očekuju dobru godinu. Imaju zainteresirane i za izvoz, međutim smanjen broj proizvođača doveo je do toga da jagoda nema dovoljno ni za domaće tržiše, a prije samo nekoliko godina bilo je drugačije.
06.05.2020. u 17:31
get url
text
Mustafa Mešković na nasadu jagoda

Čelić je već više od pola stoljeća sinonim za jagodičasto voće. I danas 90 posto proizvodnje jagoda s područja Tuzlanskog kantona dolazi upravo iz te općine smještene na obroncima Majevice.

- Grupacija broji između 400 i 500 proizvođača, a ove sezone očekujemo proizvodnju oko 1.500 tona jagoda. Na području TK postoje i uzgajivači koji nisu dio grupacije, a njihova ukupna proizvodnja, po mojoj procjeni, iznosi dvjestotinjak tona. Oko 90 posto nas je iz Čelića, a ostali su iz Gradačca, Živinica i Banovića - priča Mustafa Mešković, predsjednik Grupacije proizvođača jagoda u TK pri Kantonalnoj privrednoj komori.

Berba jagoda u plastencima počela je prije šest-sedam dana i trajat će još desetak dana, a tada otprilike dolazi vrijeme da se krene s ubiranjem plodova vani.

{$galerijaFotografija}

- Kvalitet jagode je dobar, a dobra je i cijena. Proizvođač na njivi sada za kilogram jagoda dobija četiri KM, a s obzirom na to da je u BiH smanjena proizvodnja ne očekujem da će ova cijena tokom sezone značajno pasti. Prije dvije-tri godine izvozili smo u Rusiju i Njemačku, a sada nemamo dovoljno proizvoda za strano tržište. Mnogi su zbog slabe cijene i manjka poticaja napustili njive i otišli da rade poslove s manje neizvjesnosti i sada smo tu gdje jesmo - navodi Mešković.

Sezona berbe jagoda u idelanim uvjetima traje oko 40 dana, počinje u plasteniku i nastavlja se vani. Treba znati i da su jagode iz plastenika zdravije jer su 90 posto organske i prskanje se vrši samo dva do tri puta.

- Ove godine razlog za optimizam je i veća podrška Vlade TK i kantonalnog Ministarstva poljoprivrede. Obećano nam je da ćemo dobiti određenu nadoknadu za štete koje nam je nanio mraz, ali i da ćemo dobiti posebne poticaje za plasteničku proizvodnju. S nivoa FBiH proizvođači jagodičastog voća u TK za sada nemaju nikakvu podršku - kaže Mešković.

S početkom berbe već je počeo otkup, a jagode iz TK već su, pored lokalnih trgovina, krenule za Banju Luku i Sarajevo. Neki domaći trgovački lanci već čekaju veće količine da bi čuvenu čelićku jagodu smjestili na svoje police. Ako bude više ovakvih godina i bolje podrške, možda ponovo krenu na Zapad ili Rusiju, ali o tom potom.

Jagode Čelić
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.