open-navfaktor-logo
search
Zakonska obaveza
Iz budžeta SBK i ove godine 900.000 maraka za političke stranke
Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je danas program raspodjele sredstava za političke stranke koje imaju zastupnike u Skupštini SBK, za što je u ovoj godini planirano ukupno 900.000 maraka.
21.01.2021. u 13:03
get url
text

- Čini mi se da je na kodu ukupno 900.000 maraka za političke stranke. To je zakonska obaveza budžeta i tako će biti dok god se zakon ne promijeni - kazao je novinarima u Travniku premijer SBK Tahir Lendo.

Na upit novinara koliko su ovakva trošenja novca iz proračuna adekvatna u uvjetima ekonomske krize, izazvane pandemijom koronavirusa, Lendo je kazao da to pitanje treba postaviti onima koji su u BiH donijeli Zakon o finansiranju političkih stranaka.

- I stranke su pomagale u ovoj krizi i nisu se baš oglušavale. Ako se sjećate, sa svih nivoa je išla pomoć i nisu žurili sa svojim grantovima, nego su dali prednost grantovima koji idu za zdravstvo. Tako da, pitanje je šta je u datom trenutku moralnije i ispravnije - kazao je Lendo.

Budžet SBK svake godine sadrži i grant za političke stanke koje participiraju u kantonalnoj Skupštini, a pojedinačni iznosi za stranke ovise o broju zastupnika, kao i zastupljenosti žena u skupštinskim klupama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.