open-navfaktor-logo
search
Velika pomoć
Iz budžeta Općine Centar dodijeljeno 102.000 KM vjerskim zajednicama
Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti, poručio je načelnik Ajnadžić
09.07.2019. u 13:21
get url
text

Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je protokole i zaključke sa predstavnicima vjerskih zajednica kojima Općina Centar iz budžeta izdvaja 80 hiljada maraka za obnovu vjerskih objekata i za programske aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika u 2019. godini 22.000 maraka.

Od pomenutog iznosa u okviru granta vjerskim institucijama za obnovu vjerskih objekata, koji se raspoređuje Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama, a prema utvrđenim kriterijima, 66 hiljada maraka dodijeljeno je Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Ova donacija će biti utrošena za kupovinu pametne table za džamiju Nahorevo (3.000 KM), sanaciju mekteba džamije na Soukbunaru (5.000 KM), izradu glavnog projekta za džamiju na Kromolju (4.000 KM), konzervatorsko-restauratorske radove na Alipašinoj džamiji (10.000 KM), konzervatorsko-restauratorske radove na džamiji Magribija (7.000 KM), sanaciju krova na džamiji Jezero (10.000 KM), opremanje prostora za druženje omladine u Donjim Velešićima (7.000 KM), zamjenu poda u džamiji Bardakčije (10.000 KM) te izgradnju Rifaijske tekije (10.000 KM). 

{$galerijaFotografija}

Iznos od 5.000 KM dodijeljen je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Sarajevo za obnovu dijela kompleksa u Muzeju stare pravoslavne crkve. Isti iznos izdvojen je i Jevrejskoj općini Sarajevo za sufinansiranje krečenja radnih prostorija, hodnika, nus prostorija i velike sale, te manje popravke na oštećenim dijelovima zidnih površina. Iznos od 4.000 maraka izdvojen je Franjevačkom samostanu Svetog Ante u Sarajevu za adaptaciju i sanaciju soba i kupatila, krečenje zidnih i stropnih površina, izmjenu vodovodnih instalacija i opremanje kuhinjskog prostora. 

Pored sredstava izdvojenih za obnovu vjerskih objekata, danas su dodijeljena i sredstva za programske aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika u 2019. godini.

Za potrebe Islamske zajednice u BiH izdvojeno je 12.000 maraka i to Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo za sufinansiranje organizacije bajramskog koncerta "Bajram dođe, mirišu avlije“ te manifestacije "Selam, ya Resulallah“, a za obilježavanje bajramskih praznika 2.000 maraka.

Jevrejskoj općini Sarajevo izdvojeno je 2.000 maraka za obilježavanje Pesaha, a isti iznos izdvojen je i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Sarajevo za proslavu Vaskrsa i svete Tekle, nabavku cvijeća, uređenje, čišćenje i ukrašavanje crkvenog kompleksa. Župnom uredu Presvetog srca Isusova i Župnom uredu sv. Josipa na Marijinom Dvoru u Sarajevu za obilježavanje Uskrsa dodijeljeno je po 2.000 KM. 

Uz riječi dobrodošlice u Općinu Centar načelnik Ajnadžić je izrazio opredijeljenost za nastavak dobre saradnje ove lokalne zajednice sa vjerskim zajednicama.

- Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti - poručio je načelnik Centra.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na sveukupnoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni i ubuduće, te svesrdno podržali prijedlog za realizaciju zajedničkih projekata, navodi se u saopćenju Općine Centar.

centar-vjerske-zajednice2.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.