open-navfaktor-logo
search
Izbor predsjednika
Iz Brisela se uključili u rješavanje stanja u SSSBiH, Šatorović negira, dokumenti ga demantuju
Da su razgovori ipak vođeni s ciljem rješavanja "unutrašnje krize u SSSBiH", odnosno o "trenutnim tenzijama između dviju grupa u SSSBiH", potvrđuje i pismo koje potpisuje upravo Jaap Wienen
23.10.2019. u 15:01
get url
text
Selvedin Šatorović

U rješavanje razdora u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji je kulminirao izborom Selvedina Šatorovića za prvog čovjeka krovne sindikalne organizacije u FBiH, uključio se i Brisel. Predstavnici Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) čije je sjedište u Briselu, u nekoliko su navrata tokom ove godine, prema informacijama Faktora, boravili u Sarajevu, gdje su održali niz sastanaka sa predstavnicima "sukobljenih strana".

Prvi put je predstavnik MKS-a Jaap Wienen boravio u BiH u aprilu, što nam je potvrdio i Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH. William je, kazao je Kurtović, razgovarao sa predstavnicima granskih sindikata koji nisu učestvovali na posljednjem Kongresu, koji je, tvrde, bio nezakonit.

- U prilog tome ide činjenica da Ministarstvo pravde BiH nije ni upisalo Selvedina Šatorovića kao predsjednika, a mi smo ujedno pokrenuli upravni spor pred Općinskim sudom zbog nezakonitog djelovanja – izjavio je Kurtović u razgovoru za Faktor.

Predstavnici MKS-a su, dodaje, došli sa namjerom da pomognu u prevazilaženju postojećih problema u radu SSSBiH. S tim su ciljem formirane dvije grupe koje su imale zadatak da pokušaju usaglasiti Statut, te stvoriti pretpostavke za održavanje novog Kongresa.

- Te dvije grupe su radile nekoliko mjeseci i nisu mogle postići kompromis. Ponovo smo pozvali predstavnika MKS-a, a pored njega je bila i predstavnica MKS-a za BiH Enisa Salimović. Ti sastanci su održavani prije desetak dana, a trajali su četiri dana, od ujutro do navečer. Poslije četiri dana razgovora, dogovorili smo da on kao predstavnik MKS-a napravi jedan vid sporazuma koji će biti prihvatljiv za obje strane, da bi mogli održati Kongres i sačuvati jedinstvo u Savezu – kazao je Kurtović.

Prijedlog granskih sindikata koji se protive Šatoroviću, a koji prema tvrdnjama njihovih predstavnika okupljaju dvije trećine članova svih sindikalnih organizacija, bio je da se održi novi Kongres na kojem bi se između više kandidata birao novi predsjednik, ali i ostali organi SSSBiH. Grupacija predvođena Šatorovićem je, tvrde, tu mogućnost odbacila. Zatim je Wienen pripremio novi kompromisni prijedlog, za kojeg je rekao da neće u potpunosti zadovoljiti niti jednu stranu.

- Mi zaista nismo bili zadovoljni, ali smo zbog sprečavanja posljedica po radnike prihvatili ono što nam je ponudio, naročito zbog činjenice da su i industrijski sindikati zatražili hitno održavanje Kongresa. Na čelu tih industrijskih sindikata je predstavnik metalaca Bajro Melez i oni su potpisali zvanični dokument kojim se traži hitno održavanje Kongresa i deblokada Ekonomsko-socijalnog vijeća. Kada je gospodin William otišao kod Šatorovića i te grupe ljudi, obaviješteni smo da druga strana nije prihvatila prijedlog i da on odlazi žalostan, te da će obavijestiti sve organizacije u Evropi o stanju u Savezu – tvrdi Kurtović.

Taj kompromisni prijedlog je, pojašnjava, podrazumijevao rotiranje dva predsjednika SSSBiH u naredne dvije godine na svakih šest mjeseci, a zatim održavanje Kongresa na kojem bi se biralo novo rukovodstvo.

- Mi smo to prihvatili, a za njih je i to bilo neprihvatljivo – ponavlja Kurtović.

Da bismo saznali zašto su odbijeni ponuđeni prijedlozi, kontaktirali smo Šatorovića. On, međutim, tvrdi da se razgovori sa predstavnicima MKS-a uopće nisu vodili na temu izbora rukovodstva SSSBiH.

- Ne. MKS se nije petljao u te stvari – tvrdi Šatorović.

Razgovori su, dodaje, vođeni isključivo s ciljem jačanja kapaciteta SSSBiH.

- Imali smo i dogovore oko toga kako da nam MKS pomogne u smislu pritiska na izvršnu vlast FBiH, kako bismo prestali da budemo jedini dio Evrope koji nema definiranu najnižu cijenu rada – izjavio je Šatorović.

Da su razgovori ipak vođeni s ciljem rješavanja "unutrašnje krize u SSSBiH", odnosno o "trenutnim tenzijama između dviju grupa u SSSBiH", potvrđuje i pismo koje potpisuje upravo Jaap Wienen.

U tom se pismu, koje je dostavljeno u aprilu, od suprostavljenih strana traži imenovanje pravnih eksperata koji će biti zaduženi za izradu amandmana na postojeći Statut SSSBiH.

- Pristali ste da ste spremni podijeliti ovlaštenja na najvišem nivou rukovodstva organizacije tako što ćete uspostaviti takozvane "dnevne članove odbora", jednake strane, sa jasnim mandatom i definiranim ulogama. Na taj način Statut, pored predsjednika, predviđa funkciju generalnog sekretara, kao i lica zadužena za finansijska pitanja (ili tu finansijsku odgovornost stavlja u nadležnost generalnog sekretara) – navodi se u pismu koje je u posjedu Faktora.

Također se ističe kako se od obje strane očekuje da razgovaraju o kandidatima, te da pripreme održavanje vanrednog Kongresa.

{$galerijaFotografija}

Šatorovićeva tvrdnja da sa predstavnicima MKS-a nije razgovarano o izboru novog rukovodstva SSSBiH je kontradiktorna u odnosu na činjenice baš kao što su kontradiktorne svojevremeno bile tvrdnje o angažmanu bivšeg predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića.

Šatorović je, podsjećanja radi, u aprilu ove godine u razgovoru za Faktor kazao da je Bajramović ostao uposlenik SSSBiH kao "šef službe", ne želeći otkriti o kojoj je službi riječ, dok nam je Bajramović kazao da "radi, ali ne radi više u SSSBiH". Upravo je Šatorović bio Bajramovićev favorit za poziciju predsjednika SSSBiH, a njihovi protivnici tvrde da su se na taj način pokušali prikriti finansijske malverzacije u krovnoj sindikalnoj organizaciji u FBiH.

Dopis Jaapa Wienena predstavnicima sindikata u FBiH
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.