Na posljednjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Bosanski Petrovac usvojena je "Rezolucija kojom se zahtjeva od Vlade USK-a  da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama, te da se odustane od predlaganja lokacije migrantskog centra na teritoriji Općine Bosanski Petrovac, lokacija Medeno polje". 

Načelnik Općine Dejan Prošić, inicijator sjednice, zamolio  je sve prisutne da se aktivno uključe u rješavanje ove problematike,  te izjavio kako je sam protiv smještanja migranata u Bosanski Petrovac, i da bi ovaj potez bio samo otežavajući sa sve građane Bosanskog Petrovca.

-Objekti u Medenom polju su namjenjeni za krave, ovce, koze, dakle to su štale. Pa zar je humano te ljude smjestiti u štale. Gospodinu Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće,tamo gdje je planirao Merkator. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi,i sami smo nekad bili izbjeglice,svi, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale- kazao je vijećnik Midhat Hidić (SDA)

Vijećnik SNSD-a Dušan Došen kazao je da su na vandrednu sjednicu bili pozvani svi predstavnici grada u Kantonu i Federaciji, ali se niko nije odazvao. Sa dvanaest glasova ZA usvojena je rezolucija, te je u znak protesta ovoj ideji Vlade USK polusatnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu M-5 Bosanski Petrovac-Bihać obustavljen saobraćaj i svim učesnicima saobraćaja podjeljena Rezolucija koju podržavaju svi građani Bosanskog Petrovca.