open-navfaktor-logo
search
Protivili se rezovima
Iz BiH se, ipak, niko nije iselio jer stranke dobijaju manje novca: Tako su govorili SDP i Nikšić
Pandemija koronavirusa značajno je utjecala na predizbornu kampanju, što zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, što zbog manje novca koji se u ovoj godini izdvaja za političke stranke. 
26.10.2020. u 10:28
get url
text

Primjetno je, za razliku od izbornih kampanja u proteklim godinama, da se stranke i kandidati mnogo manje oglašavaju te da su u značajnoj mjeri izostali bilbordi i drugi plakati na ulicama bh. gradova. 

Kampanje u kojima stranke pozivaju da se glasa za njih i za njihove kandidate finasiraju se u najvećoj mjeri budžetskim novcem, dakle, novcem tih istih građana. 

Za razliku od proteklih godina, u ovoj je zbog pandemije koronavirusa značajan dio novca preusmjeren tamo gdje je potrebniji, na zdravstvo i na saniranje šteta u privredi zbog koronavirusa. 

Izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2020. godinu najveće "kresanje" nepotrebnih troškova odnosilo se upravo na transfere političkim strankama i koalicijama. Ukupno smanjenje za političke stranke iznosilo je 1,8 miliona KM, pa su u ovoj godini izdvojena ukupno dva miliona KM.

Međutim, nisu svi blagonaklono gledali na smanjenje dotacija iz budžeta. Tako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, iako su on i stranka na čijem je čelu najveći kritičari Vlade FBiH kojoj prigovaraju da nije adekvatno reagirala u pandemiji, a naročito kada je privreda u pitanju, ujedno i najviše negodovali zbog budžetskih rezova u pogledu izdavajanja novca za stranke. 

Negodujući što će ove godine sve stranke, pa samim tim i SDP, dobiti manje novca, Nikšić se žalio čak i na Samitu Partije evropskih socijalista posvećenom Zapadnom Balkanu. Nikšićev izgovor je bio kako se radi o "konačnom obračunu sa opozicijom", a ne o nužnom rezanju troškova u vrijeme pandemije. 

- Javna je tajna da je to udar na opoziciju posebno SDP, Našu stranku i Narod i pravdu jer vladajući preko javnih preduzeća i svojih tajkuna osiguraju sebi stabilno finansiranje – zavapio je Nikšić kolegama iz Partije evropskih socijalista.

Po toj istoj logici, SDP, Naša stranka i Narod i pravda su onda u vrijeme vlade Edina Forte izvlačile novac iz javnih preduzeća u Sarajevu, a smjena Vlade KS koja je u najavi poslužit će istom cilju. 

Priča o rebalansu budžeta FBiH nije tako lahko prošla ni u Federalnom parlamentu, a opstruirale su ga upravo stranke koje je Nikšić pobrojao. Međutim, većinom glasova ipak je usvojen. 

Pojedini zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo čak su najavljivali da će se "građani iseliti iz Sarajeva i BiH" ukoliko se njima umanje izdvajanja iz budžeta. 

Umanjenje novca za finansiranje političkih stranaka i zastupnika bi se, ocijenio je u maju na sjednici Skupštine KS Damir Nikšić, negativno odrazilo na "stanje demokratije". 

Ako se smanji iznos novca koji je prvobitno namijenjen opoziciji, to bi, tvrdio je Damir Nikšić, moglo rezultirati "iseljavanjem građana opozicije iz Sarajeva i ove zemlje".

- Ja kada dobijem novac, ja imam direktnu kontrolu nad tim novcem i siguram sam da taj manjinski novac dolazi do građana i manjina koji su opozicija vladajućoj većini – pravdao se Nikšić.

Tada je oštro reagirala zastupnica Demokratske fronte Bibija Kerla, koja je kazala da Nikšić svaki mjesec na ime finansiranja samostalnih zastupnika dobija dodatnih 1.600 KM, što je tokom jednog mandata više od 60.000 KM. Uzimajući u obzir da je u Skupštini KS tada bilo pet samostalnih zastupnika, to je, prema njenoj računici, 336.000 KM.

VEZANI TEKST - Vapaj iz Alipašine 41: Nikšić se žali što će već osiromašeni SDP dobiti manje novca iz budžeta

- Za 336.000 KM možemo da osiguramo plaće za 336 radnika u KS. I ti ćeš sad meni pričati da tebi trebaju pare za kancelariju koju imaš u Skupštini KS, sad ćeš mi pričati da ti trebaju pare za telefon koji plaća Skupština KS i sad ćeš ti meni reći da ja tebe podcjenjujem zato što si ti samostalni zastupnik. Mogla sam i ja biti samostalni zastupnik šest godina, pa sam mogla uzeti 400.000 KM i da mirne duše sljedeće čletiri godine kažem: "Željko Komšiću, hvala ti, ali ti nisi više moj predsjednik" – replicirala je tada Kerla.

Od tada je prošlo pola godine, a iz Sarajeva se niko nije iselio zato što je strankama umanjen novac iz budžeta, niti je to, kako je tvrdio Nermin Nikšić, rezultiralo "obračunom s opozicijom". Naprotiv, upravo ta politička grupacija predvođena "četvorkom" dobila je nove preletače u Kantonu Sarajevo, za sada Aljošu Čamparu i Admelu Hodžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.