open-navfaktor-logo
search
Ilegalni migranti
Iz BiH deportovana dvojica Marokanaca koji su narušavali sigurnosnu situaciju
Služba za poslove sa strancima deportovala je danas dva državljanina Maroka koji su nezakonito boravili u Bosni i Hecegovini.
13.09.2022. u 10:45
get url
text

Oni su prije deportovanja bili smješteni pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici osiguranja i pratnje Službe za poslove sa strancima će ih pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima.

Služba za poslove sa strancima je u prethodnom periodu, jačajuči svoje kapacitete, organizovala obuku za službenike osiguranja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Zajedničke platforme za koordinaciju mjera (JCP), te je prisilno udaljenje provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama, saopćeno je iz Službe.

Marokanci su prije smještaja pod nadzor u Imigracioni centar narušavali sigurnosnu situaciju u BiH, prekršajima iz oblasti javnog reda i mira, dok je jedna osoba bila presuđeno za krivično djelo ubistva u pokušaju i izdržala kaznu zatvora.

Služba će u narednom periodu nastaviti sprovoditi prisilna udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, odlučno se suprostavljati sigurnosnim izazovima i prijetnjama i davati puni doprinos sigurnosti BiH, naveli su iz Službe.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Iz Ministarstva podsjećaju da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa ovom državom.

- Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što je osiguran novac od partnerskih zemalja i institucija. Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uvjete za međunarodnu zaštitu - saopćilo je Ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.