open-navfaktor-logo
search
Općina Ilidža
Iz Azila u Gladnom Polju mole mjesecima za pomoć, čuje li načelnik Muzur?
Na područje Općine Ilidža kod Sarajeva, tačnije u Gladnom Polju nalazi se azil za pse koji spašava i napuštene i povrijeđene mačke, a koji radi u jako teškim uvjetima. Nemaju ni vode ni struje. Zavise od donacija dobrih ljudi u hrani, vodi, liječenju životinja...
24.01.2023. u 07:50
get url
text
Azil Gladno polje

U ovim hladnim danima još im je teže.

Očekivali minimum, uključenje vode i struje

Azil je aktivan od 2012. godine, a nastao je potpisivanjem ugovora između Općine Ilidža i Zemljoradničke zadruge UPI Ilidža, na čijem se posjedu i nalazi azil. U ovom trenutku, jedinu brigu o životinjama koje se tu nalaze vode volonteri Udruženja za zaštitu životinja "Dreams", tačnije tri osobe.

Facebook stranica Azila "Dreams"

- Osim naših vlastitih života, mi živimo i život ovih pasa, te zato i osjećamo njihove potrebe u potpunosti. Niko na svijetu ne bi volio više od nas da svi oni imaju svoj dom, toplu sobu, mekan krevet i sigurnost na prvom mjestu - objavljeno je, između ostalog, na Facebook stranici Azila.

Na stranici je navedeno kako su se posljednjim pismom načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru obratili 30. decembra prošle godine.

Facebook stranica Azila "Dreams"

- U nizu dopisa, apela, poruka, ovo je posljednje. Kada kažemo posljednje, ne mislimo posljednje za prethodnu godinu, nego posljednje zauvijek. Sadržaj pisma nije bogat riječima. Samo smo tražili sastanak sa svim relevantnim i odgovornim osobama za postojanje ovog mjesta, koje funkcioniše kako funkcioniše.

Samo smo očekivali minimum minimuma, a to je da se uključe voda i struja u azilu, do pronalaska trajnog rješenja. Osnivač ovog azila nije nijedno udruženje, nijedan volonter ili pojedinac građanin.

Muzur ne odgovara na pitanja 

Osnivači su bili Općina Ilidža, kao organ lokalne samouprave i UPI Ilidža zemljoradnička zadruga. Mi ćemo nastaviti našu borbu svim sredstvima, koja su nam na raspolaganju u skladu sa zakonom - naveli su iz azila.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur se nije udostojio odgovoriti ni na naš upit.

Nismo od njega dobili odgovor da li su u prošloj godini izdvojili ijednu konvertibilnu marku za sklonište u Gladnom Polju, kao i planira li Općina izdvojiti novac u ovoj godini za sklonište iz kojeg se mjesecima apeluje za pomoć.

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je u našoj zemlji donesen 2009. godine, i općine su dužne finansirati skloništa za životinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.