open-navfaktor-logo
search
Turska
Iz Ankare krenuli humanitarni vozovi s pomoći Pakistanu
Humanitarni vozovi koji Pakistanu prevoze pomoć prikupljenu širom Turske u koordinaciji s Uredom za vanredne situacije (AFAD), krenuli su iz Ankare.
22.09.2022. u 15:17
get url
text

Pomoć je prikupljena u 30 gradova, uz pomoć 22 nevladine organizacije, a osmi i deveti voz krenuo je jutros iz Ankare prema Pakistanu.

Turska na taj način nastavlja pomagati Pakistanu, u kojem je više od 33 miliona ljudi osjetilo posljedice poplava. Humanitarne aktivnosti čiji je cilj poslati 50.000 šatora i 500.000 paketa s higijenskim proizvodima vode se u koordinaciji s AFAD-om.

Vozove su jutros sa stanice u Ankari ispratili potpredsjednik AFAD-a Onder Bozkurt, potpredsjednik Državnih željeznica Turske (TCDD) Cetin Altun, ambasador Pakistana u Ankari Muhammed Sirus Seccad Gazi i predstavnici nevladinih organizacija koje su učestvovale u prikupljanju pomoći.

Bozkurt je na ceremoniji podsjetio kako je prvi humanitarni voz nakon poplava u Pakistanu krenuo 30. augusta.

- Nadamo se da će pomoć poslana humanitarnim vozovima, koja se sastoji od higijenskih potrepština, šatora, pokrivača i ostalih potrepština, olakšati situaciju u kojoj se nalaze unesrećeni - kazao je Bozkurt.

Podsjetio je da su ranije vozovi s pomoći krenuli iz Mersina, Vana i Kocaelija, a danas kreću i iz Ankare. Pomoćnik generalnog direktora TCDD-a Altun kazao je kako se u dva voza nalazi 1.040 tona pomoći. Vozovi će do stanice Zahedan u Iranu, preći dionicu od 3.991 kilometar.

Pakistanski ambasador u Ankari Gazi zahvalio je Turskoj na pomoći. Dodao je kako će oko 350 tona hrane koja se prevozi vozovima značajno umanjiti problem s hranom koji traje u Pakistanu.

- Siguran sam da ćemo prevazići ovu tragediju, ali znam da ćemo je lakše prevazići dok su naša braća iz Turske uz nas - naglasio je Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.