Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader upućen je u ponedjeljak u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravomoćnu šestogodišnju kaznu za aferu "Planinska" zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i ovrha nezakonito stečenih oko 17,5 miliona kuna ( 4.640.000 KM).

- Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će u idućih mjesec dana određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu - kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Time bi Sanader i formalno trebao početi služiti kaznu zbog afere „Planinska,“ budući je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravomoćno.

No, osim zatvora Sanadera očekuje i pljenidba jer 15 dana od pravomoćnosti presude u državni proračun nije uplatio oko 4.600.000 KM mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana

Fiolića nakon što je zgradu njegove kompanije kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je upravo zbog pokretanja ovrha pravomoćna presuda protiv Sanadera i njegovih suoptuženika poslana Građansko-upravnom odjelu zagrebačkog Općinskog državnog tužilaštva.

- Prvostepena i drugostepena presuda dostavljene su građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog tužilaštva u Zagrebu koje je nadležno za pokretanje postupka pljenidbe - kazao je Devčić.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi „Planinska“ za koju je ranije osuđen na četiri i po godine.

Kako mu je pravomoćna kazna veća od pet godina odmah je vraćen u istražni zatvor, gdje je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. maja.

Glavni državni tužilac Dražen Jelenić potom je izjavio da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se od bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a, slijedom pravomoćne presude, oduzela protivpravno stečenu imovinsku korist.

Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za pljenidbu.

U pravomoćnoj presudi Vrhovni sud je zaključio da je u slučaju Planinska "riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku."

Uz Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju Planinska osuđen je i Mladen Mlinarević, čija je kompanija prije kupoprodaje izradila uvećanu vrijednost Fiolićeve nekretnine, prenosi Hina.

Sanader, Fiolić i Mlinarević stoga zajedno s dvije kompanije, državi trebati vratiti i 14,9 miliona kuna (3.950.000 KM) zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti presude, pa do isplate.