Ivica Osim o neuspjehu reprezentacije BiH i selektoru Mehmedu Baždareviću

Objavljeno: 11.10.17 u 21:41

Bosna i Hercegovina od sinoć formalno-pravno nema selektora fudbalske reprezentacije.

 

Baždarević i Osim
Baždarević i Osim

Mehmedu Baždareviću je nakon posljednjeg zvižduka utakmice u Tallinnu istekao ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine.

Kvalifikacije su završene neuspješno. Zmajevi nisu izborili plasman na Mundijal, a Baždarević je poručio da je spreman ostati. Posljednju riječ o Baždarevićevoj sudbini dat će Izvršni odbor Nogmetnog saveza BiH.

O neuspjehu reprezentacije u minulim kvalifikacijama gostujući u emisiji Pressing na N1 govorio je proslavljeni bh. stručnjak i počasni predsjednik krovne kuće bh. fudbala Ivica Osim.

On je odgovarajući na pitanje da li je Baždarević glavni krivac,  kazao da bi to bio najlakši put da se traži opravdanje.

- Nijedan selektor to nije zaslužio. Publika koja inače dolazi povezuje mnoge stvari sa selektorom. Uvijek se vežemo za nekog igrača, nekog selektora, neku ličnost koja ima harizmu. I to je teško nositi na leđima. Ipak, ovisi od igrača, koji su zaradili, koji nemaju velikih briga što se tiče egzistencije. Kod nas se isto sve veže, ako se izgubi nisu patriote, neće... Svi oni to žele. Ako ima neko bolji to treba priznati, a mi teško priznajemo. Nama prvo treba nešto negativno da se desi pa da se spustimo na zemlju - naveo je Osim.

Legendarni Strauss sa Grbavice kaže da se, nažalost, politika dosta umiješala u sport, u fudbal pogotovo.

- To narod prati i tako se navijači i ponašaju. Navijači što se tiče BiH nema niko na svijetu, putuju cijelim svijetom. Kod nas su porazi katastrofa, praktično čovjek ne smije izgubiti. Kod nas je veliki raskorak između onoga šta se o igračima piše, koliko zarađuju, gdje igraju i onoga što se dešava na terenu. Mislimo da smo najbolji i to je naša najveća greška. Ljudi teško žive, malo zarađuju i onda vide igrača koji ima sve da se razvija, a nema rezultata. Ne vjerujem da igrači neće, svima je želja da se afirmišu da mogu otići dalje. Čitava ova reprezentacija BiH, njima je reprezentacija napravila put u svijet, do novca - naveo je Osim.