open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Ivica Obrvan za Faktor otkrio jednu od svojih najvećih vrlina: Razmišljamo samo o borbi za drugo mjesto
U selektorskom debiju Ivice Obrvana rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je važnu pobjedu u zaostalom meču drugog kola kvalifikacija za EHF EURO 2022. godine, a rukometni Zmajevi su sa 27:21 bili bolji od Austrije.
18.03.2021. u 08:47
get url
text

Ovaj trijumf ima posebnu težinu jer se naša selekcija u prošlosti baš i nije imala pretjerano dobar skor u međusobnim duelima sa Austrijom. U prethodnih pet duela upisali smo jedan remi i četiri poraza, trijumf posebno raduje novog selektora našeg nacionalnog tima.

- Meni je najvažnije da je reprezentacija zabilježila pobjedu koja nam je bila važna. Rezultatski nije bilo tako lako kako je možda djelovalo i izgledali, ali smo bili na visokom nivou. Da je igra bila čvrsta najbolje govori i podatak iz 45. minute kada je bilo tek dva razlike za nas - kaže selektor Obrvan na početku razgovora za Faktor, nakon što su se dojmovi slegli poslije utakmice u Bugojnu.

- Kasnije smo se odvojili, dosta iskusno iskontrolisali utakmicu i zabilježili jako važnu pobjedu - dodao je hrvatski stručnjak.

Igrači ga ispoštovali

Trener koji je na selektorskoj funksiji naslijedio Bilala Šumana kaže da je jako zadovoljan...

- Zadovoljan sam kako su se igrači pripremali. Mnogo toga što smo govorili tokom analize reprezentacije Austrije smo ispoštovali na terenu. Pored toga mi je drago da je igralo jako puno igrača. Imali smo dosta rotacija, a moram pohvaliti igru u napadu i odbrani, to je nešto čime sam najzadovoljniji - istakao je Obrvan.

Uočljiv je bio napredak u igri naših najboljih rukometaša u odnosu na posljednje kvalifikacijske mečeve sa Estonijom.

- Raduje me širina u igri našeg tima. Bili smo bez Marka Panića i Ivana Karačića, potom nas je poremetila povreda Nevena Stjepanovića, koji je trebao biti prva opcija na desnom beku, a kasnije smo zbog zdravstevnih problema ostali i bez Dragana Pavlovića, tako da je Malinović bio jedina opcija - objašnjava selektor BiH probleme koje je imao sa igračkim kadrom samo dan prije same utakmice, te dodaje:

- Ne mogu, a da ne spomenem Mirka Hercega koji je odlično pokrio u datim momentima poziciju i lijevog i desnog beka, Perić je bio dobar, Prce je dobar dio posla odradio na svoje iskustvo. Tu su još Burić, Ahmetašević, Vranješ, Terzić, standardno dobra krila Ovčina i Haseljić, koji su odigrali cijelu utakmicu. Najviše me veseli što smo umjesto sedam-osam rotirali 13-14 igrača.

VEZANI TEKST - Rukometni Zmajevi kao preporođeni, uvjerljivim trijumfom nad Austrijom ostali u igri za EURO

Obrvan nam je otkrio da je u timu vladala vrlo pozitivna atmosfera tokom priprema za duel sa Austrijom u Bugojnu, te da je dobra engerija u timu rezulitirala da smo korak bliže plasman na Evropsko prvenstvo.

Na našu konstataciju da je u prilično kratkom vremenu "pohvatao" imena i prezimena svih svojih izabranika, Obrvan kaže:

- Jesam, dobro ste to primijetili. Inače volim da to bude maksimalno profesionalno, možda je to jedna od mojih najvećih vrlina. Ne volim igrače zvati nadimkom već imenom i prezimenom. O tome se mora voditi računa, to je važno i na taj način dijelom iskazujete poštovanje prema zemlji čiju reprezentaciju vodite ili klubu.

Nakon pobjede nad Austrijom rukometni Zmajevi su se doveli u poziciju da odlučuju sami o svojoj sudbini. Trenutno zauzimamo drugu poziciju s dvije pobjede i dva poraza, a iza nas su Estonija i Austrija sa omjerom od jedne pobjede i tri poraza.

- U situaciji smo da jednom pobjedom u preostale dvije utakmice budemo drugi u grupi ili da budemo jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije i po tom drugom faktoru stojimo jako dobro, ali razmišljamo samo o borbi za drugo mjesto. Tako će biti, s tom mišlju ćemo se pripremati i ta nas pozicija zanima - rekao je selektor.

U preostale dvije utakmice kvalifikacija najbolje bh. rukometaše očekuje domaći duel s Njemačkom (29. april) i gostovanje kod Austrije (2. maj). Obrvan je odmah nakon utakmice poslao jasnu poruku da Njemačku treba gledati kao rukometnu velesilu, bez obzira na to u kakvom će sastavu gostovati u BiH.

- Ona (Njemačka, op. a.) ima najjaču ligu na svijetu. To nije "pila naopako" nego realno, izraziti su favoriti. Mi ćemo se pripremiti za taj četvrtak (29. april) i pokušati ostati neporaženi. To da će oni poslati rezervnu ekipu su više navijačke želje negoli realna razmišljanja - poručio je Obrvan, no osvrnuo se i na duel s Nijemcima kojima smo, iako desetkovani, dobro parirali u prvom kolu:

- Može se igrati protiv svakoga u konačnici. Na kraju je u prvom kolu ispao poraz s kojim možete biti zadovoljni s obzirom na sve kadrovske probleme. Možda su oni razmišljali lako ćemo, ali to je priča za sebe. Ubrzo nakon toga su u dva navrata zgazili Austriju, koja je bila kompletnija nego protiv nas.

Bilo bi kontraproduktivno

Bilo kakve velike i iznenadne promjene u igračkom kadru ne bi bile pravi potez, makar ne u ovom trenutku, smatra Obrvan. Uprkos tome nekoliko novih igrača dobilo je priliku.

- Bilo je nekoliko debitanata, moja je želja bila da kvalifikacije iznesu oni koji su igrali do sada. Mislim da bi sve drugo bilo kontraproduktivno. O nekom podmlađivanju reprezentacije treba razmišljati nakon što se završi ciklus za EP. Igračka baza u BiH je uvijek bila vrlo visoka, ali su finansijske mogućnosti glavna kočnica. To je ono što sprečava zemlje u regionu da imaju jake lige i da igrači ostaju u svojim klubovima te da u zrelijoj dobi odlaze vani. Ipak, postoje kvalitetni igrači - naglasio je Obrvan.

Za kraj smo selektora pitali i o posljednjim dešavanjima u kvalifikacijama za Olimpijske igre, gdje je Hrvatska poslije 20 godina ostala bez plasmana na OI.

- Ovo je druga Olimpijada na kojoj Hrvatska neće sudjelovati od svog osamostaljenja. Prva je bila Sydney (2000. godine, op. a.) i svima je ovo teško palo, pogotovo onima koji su dio rukometa. Grupa je bila teška. Francuska je bila favorit, a Portugal je savladan "na mišiće" i onda se desilo to što se desilo u završnici. Šta će biti ne znam, ali vjerovatno će doći do određenog podmlađivanja. Hrvatska ima veliku bazu igrača, a ubrzo slijedi EP i treba cijeli fokus staviti na to, jer je Hrvatska u prošlosti uvijek bila ozbiljan kandidat za medalje na svim takmičenjima – rekao selektor BiH Ivica Obrvan na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.