open-navfaktor-logo
search
afera Planinska
Ivi Sanaderu odbijen prijedlog za puštanje iz pritvora
Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset miliona kuna i milion eura u kartonskoj kutiji za hrenovke
17.05.2019. u 15:30
get url
text

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbilo prijedlog odbrane bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera da ga puste iz pritvora gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom aprila, povisio kaznu u aferi Planinska.

Kao glavni argument za puštanje iz pritvora odbrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku temeljem koje je zatvoren.

- Vanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora jer smatraju da o njemu ne mogu odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda, ne objavljuju. Time što nema javne objave, odluke bi se trebale moći pobijati - kazala je Sanaderova advokatica Jadranka Sloković.

Ustvrdila je da je riječ o potpuno krivoj praksi, kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila i ustavnu tužbu, prenosi Hina.

Na pitanje misle li da će na Ustavnom sudu imati više sreće advokat Čedo Prodanović je kazao da to nije stvar sreće već "pravno pitanje".

- Suština našeg prijedloga se zasnivala na tome da smo tvrdili da nemamo dokaz da je presuda pravomoćna, jer ga nismo dobili. Postoji javni pogovor, a ako nije pravomoćna postoji mogućnost da se obratite Županijskom sudu za ukidanje pritvora jer je to moguće do pravomoćnosti. Županijski sud je stanovišta da, s obzirom na uvriježenu praksu Vrhovnog suda da se takve stvari usmeno rješavaju, a tek onda pismeno, nemamo formalne pretpostavke da se njima obratimo - kazao je Prodanović.

Na pitanje je li u ovom slučaju problem samo sudska praksa ili i zakonska rješenja Sloković je kazala da nam "zakon nije savršen, ali je još veći problem što se ustalila pogrešna sudska praksa". 

- To je presedan. Trenutno u zatvoru ne znaju koji je pravni status gospodina Sanadera - ustvrdila je odvjetnica.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila. Vrhovni sud je ranije istog dana završio trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostepene presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i po godine zatvora i povrat 15 miliona kuna.

Prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina, no to će službeno biti poznato tek kada pravomoćna odluka Vrhovnog suda bude napisana i dostavljena strankama u postupku.

Pored bivšeg hrvatskog premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krompire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset miliona kuna i milion eura u kartonskoj kutiji za hrenovke.

Prije preprate u Remetinec, Sanader je izjavio kako je riječ o ''predstavi za javnost i politički motiviranom progonu'', a njegova odbrana prigovorila je što su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija prije nego što su bilo šta dobili napismeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.