open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Ivi Sanaderu dvije i po godine zatvora zbog ratnog profiterstva
Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo, ustvrdila je sutkinja Galešić
22.10.2018. u 13:52
get url
text

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader osuđen je na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Danas će na istom sudu u 14 sati Sanaderu biti izrečena i presuda za slučaj HEP-Dioki. Sanader se u društvu svog advokata Čede Prodanovića pojavio na sudu u 12.55 sati.

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferu Hypo. Nepravomoćno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

-Kao pregovarač s Hypo bankom za kupovinu zgrada ambasada, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio je da mu Hypo banka kao protivuslugu isplati pet posto dogovorenog zajma, sedam miliona šilinga. Zatim, 4. januara 1995. Hypo banka mu je isplatila sedam miliona šilinga, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna - rekla je sutkinja Galešić, piše Index.

-Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni budžet mora vratiti imovinsku korist koju je protivpravno pribavio, dakle 3,6 miliona kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna, dužan je podmiriti troškove postupka u iznosu od 6.452 kune, odnosno ukupno 11.542 kune - rekla je sutkinja.

-Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo - ustvrdila je sutkinja Galešić.

-Plaćanje je dogovorio s članom Uprave Hypo banke. Hypo banka je nakon toga imala niz poslova s drugim firmama, Inom, Dionom i drugima - rekla je Galešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.