open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Ivankoviću-Lijanoviću smanjena kazna zatvora na sedam godina
Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerka Ivankovića–Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM
01.10.2019. u 12:39
get url
text

Vrhovni sud Federacije BiH djelomično je uvažio žalbu u slučaju Jerka Ivankovića–Lijanovića, te smanjio kaznu sa devet na sedam godina zatvora za zloupotrebu položaja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerka Ivankovića–Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM, a ovom odlukom zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti u naredne dvije godine.

Ivanković–Lijanović je novinarima BIRN-a BiH rekao da još uvijek nije dobio službenu obavijest, te da odluku ne bi htio komentarisati. Žalba u dijelu presude za Stipu Šakića je odbijena, te je on pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 18.000 KM.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Tuzli 2018. godine, Ivanković – Lijanović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju devet godina za počinjenje krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je Stipi Šakiću za počinjenje ovih djela određena kazna od jedne godine zatvora i novčana kazna u iznosu 18.000 konvertibilnih maraka (KM).

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam osoba je u Sudu BiH u toku obnovljeni postupak nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom su zbog organizovanog kriminala, pranje novca, porezne utaje te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava osuđeni na ukupno na 52 godine i osam mjeseci zatvora.

Tom presudom je Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 (KM), Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Istom odlukom, firma "Farmer" je novčano kažnjena iznosom 800.000 KM, "Farmko" dva miliona maraka, a "Optimum" 200.000 KM, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe Odbrane te ukinulo presudu i naložilo novo suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.