open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Ivan Đurić optužen za mučenje i zlostavljanje zarobljenih Bošnjaka i Hrvata u Brčkom
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Đurića (1971), rođenog u Bijeljini. 
27.11.2020. u 13:34
get url
text

Tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom 1992. godine. Ovaj predmet povezan je sa predmetima koji su u procesuirani u MKSJ za zločine u Brčkom. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a, na području Brčkog, 1992. godine, lično i direktno učestvovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, tereti se da je tokom maja 1992. godine dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, mučio, premlaćivao, zlostavljao, pljačkao, nanosio trajne povrede hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne povrede i posljedice.

Počinjenje navedenih krivičnih djela povezano je sa ratnih zločinima, za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.