open-navfaktor-logo
search
Primamljiva ponuda
Italijanski živopisni gradić plaća ljudima 30.000 eura da se tu dosele
Gradovi širom Italije posljednjih godina se utrkuju u pokretanju pametnih planova kojima je cilj namamiti nove stanovnike.
21.11.2022. u 09:30
get url
text
Presicce
Presicce

Živopisni gradić Presicce u sunčanoj regiji Puglia posljednji je koji je ušao u igru s primamljivom ponudom. Zvaničnici kažu da će platiti ljudima do 30.000 eura da kupe prazan stan ili kuću i nastane se.

Kuće koje se prodaju kao "dio posla" imaju cijenu od oko 25.000 eura. Lokacija gradića je divna, okružena prirodom područja Salento koji se nalazi u štikli italijanske čizme (Italija izgleda kao čizma) i blizu je plaža i tirkizno čistog mora Santa Maria di Leuca, piše CNN Travel.

Vlasti u Presicceu se nadaju da će njihova ponuda udahnuti novi život njihovom depopulacijskom gradu, gdje je novorođenčadi svake godine sve manje.

- Postoji mnogo praznih kuća u historijskom centru izgrađenih prije 1991. godine koje bismo željeli ponovo vidjeti žive s novim stanovnicima - rekao je za CNN lokalni vijećnik Alfredo Palese.

- Šteta je svjedočiti tome kako se naši stari kvartovi puni historije, divne arhitekture i umjetnosti polako prazne - dodao je.

Detalji se finaliziraju, kazao je Palese, a vlasti su spremne pokrenuti prijavljivanje u narednim sedmicama kada će informacije biti dostupne na web stranici gradske vijećnice.

- Ponudit ćemo do 30.000 eura ljudima koji su voljni da se dosele ovdje i kupe jedan od ovih napuštenih stanova. Ukupna sredstva bit će podijeljena na dva dijela: dijelom će ići u kupovinu stare kuće, a dijelom u njeno preuređenje, ako bude potrebno - pojasnio je Palese.

U toku je spajanje sa susjednom zajednicom za stvaranje većeg grada, Presicce-Acquarica, nakon čega će imati i više javnih sredstava, oko milion eura godišnje, koje namjeravaju uložiti u revitalizaciju starog okruga.

Zajedno, Presicce i Acquarica sada imaju oko 9.000 stanovnika, ali samo polovina stanovništva živi u starijem dijelu zajednice.

Gradska uprava je već pokrenula i druge šeme kako bi privukla više stanovnika, uključujući porezne olakšice za otvaranje novih poslovnih aktivnosti i bonuse za porodice s djecom.

Da bi se kvalifikovali za poticaj od 30.000 eura, kupci moraju nastaniti se u Presicceu i kupiti jednu od odabranih nekretnina izgrađenih prije 1991. godine, koje su vlasti mapirale. Prema Paleseovim riječima, cijene kuća kreću se od 500 eura po kvadratu. Oko 25.000 eura trebalo bi da bude dovoljno da se osigura stan od 50 kvadrata kome je potrebna popravka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.