Na ovom prvom sastanku, nakon kojeg će redovno uslijediti i naredni, razgovaralo se, prije svega, o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sistemima reakcije za srednji vremenski period.

- Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog su značaja. Zbog toga je Italija danas, zajedno s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, organizirala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s ovim izazovom - riječi su ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini Nicole Minasija.

Govoreći o vlastitim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja italijanske Civilne zaštite, dr. Giovanni De Siervo i dr. Danilo Bilota, a u ime Visokog instituta za zdravstvo voditelj ureda za međunarodne odnose dr. Luca Rosi.

Pored toga, bila su prisutna i dva italijanska vojna ljekara, koji će, prema nalogu Ministarstva odbrane Italije, uskoro biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli evropskim snagama i direktno sarađivali s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju, obilazeći bolnice i dijeleći italijansko iskustvo.

Videokonferencija bila je veoma sadržajna i interaktivna te je postavila temelje jačoj saradnji Italije, Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica. Kao prva žrtva pandemije u Evropi, Italija želi podijeliti sve svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja s kojom Italija uspostavlja ovu saradnju, na evropskom i svjetskom nivou, saopćila je Ambasada Italije u BiH.