open-navfaktor-logo
search
Protest
Italijanski novinar i pisac Corrado Augias vratio francuski Orden časti
Italijanski novinar i pisac Corrado Augias vratio je francusko odlikovanje Orden časti u znak protesta zbog dodjele istog priznanja egipatskom predsjedniku Abdel Fattahu al-Sisiju.
14.12.2020. u 13:28
get url
text

Augias smatra da su za smrt italijanskog istraživača u Egiptu Giulia Regenija odgovorne egipatske vlasti.

U nedjelju je u listu "La Repubblica" navedeno kako je Augias, koji je ukazao na sjećanje na Regenija te značaj odličja, kazao kako će vratiti svoj orden. U ponedjeljak je došao u Ambasadu Francuske u Rimu kako bi to i učinio. Augias je na ulazu u ambasadu predstavnicima medija pokazao orden, a potom se sastao s ambasadorom Francuske u Rimu Christianom Massetom te vratio orden. Po izlasku iz ambasade, kazao je kako je bio sjetan, ali prisan dijalog.

- Ambasador je kazao kako shvata zašto sam vratio orden, ali da se ne slaže s tim. Kazao je kako će Francuska uvijek biti u prvom redu u zaštiti ljudskih prava. I ja sam ga podsjetio na zvaničnu posjetu Gaddafija Rimu, to je bilo 2009, ako se ne varam. U Quirinaleu je dočekan uz zvaničnu ceremoniju, ali mu nije dat nikakav orden. Davanje Sisiju ovako prestižnog ordena, a ovo nije orden za viteštvo, nego se dodjeljuje onima s posebnim vrlinama. Zbog toga sam odlučio vratiti svoj - pojasnio je Augias.

Augias, podsjetivši da je u jučerašnjem članku ukazao na odgovornost egipatske administracije u ubistvu Regenija, naveo je i da je "rekao kako je Sisi objektivno saučesnik u zločinima koje su počinili njegovi podređeni".

Giulio Regeni, student doktorskog studija na Univerzitetu Cambridge, tokom istraživanja o aktivistima i radničkim sindikatima u Egiptu, nestao je 25. januara 2016. godine. Njegovo tijelo je pronađeno 3. februara na putu između Kaira i Aleksandrije. Tadašnji ambasador Italije u Kairu Maurizio Massari kazao je kako su na Regenijevom tijelu primijećeni tragovi mučenja.

Tužilaštvo u Rimu je 10. decembra saopćilo detalje istrage o ubistvu Regenija te je tom prilikom navedeno kako je mladi italijanski istraživač preminuo zbog posljedica mučenja. Također, ukazano je i na mogućnost upletenosti četiri osobe iz egipatske tajne službe i pripadnika snaga sigurnosti.

Italijanska javnost i institucije od dana ubistva od egipatskih vlasti zahtijevaju otkrivanje istine u ovom slučaju te utvrđivanje kako je mladić umro. Ovo pitanje povremeno dovodi do tenzija u odnosima Italije i Egipta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.