Italijanski ministar nakon nesreće u Genovi: Neprihvatljivo je ovako umrijeti

objavljeno: 14.08.2018. u 18:11

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini objavio je da je pri urušavanju vijadukta u utorak u Genovi poginulo najmanje trideset osoba, dok su prethodni podaci govorili o najmanje 22 žrtve, te je upozorio da se radi o "neprihvatljivom propustu".

- Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dobrovoljcima koji su odmah intervenirali i dalje traže preživjele. Nažalost, potvrđeno je da je poginulo tridesetak osoba i puno je teško povrijeđenih - rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Cataniji, na Siciliji.

Dodao je da se "obavezuje Italijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini".

- Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji - zaključio je Salvini.

Prema posljednjim informacijama koje su objavili italijanski mediji, u urušavanju vijadukta poginulo je najmanje 35 ljudi među kojima i jedno dijete. Na vijaduktu u trenutku kolapsa bilo je tridesetak automobila i tri teška vozila.

Radi se o vijaduktu koji je poznat pod imenom most Morandi, izgrađenom 1960. godine. Italijanski mediji pišu kako je razlog rušenja slaba konstrukcija.

Vijadukt je obnovljen 2016. godine i prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željeznice Genova-Milano i rijeke Polcevera.