open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Italijanski doktori posjetili KCUS: Prenijeli iskustva koja su imali u liječenju zaraženih koronavirusom
Članovi Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ugostili su predstavnike EUFOR-a i italijanske vojne doktore majora Pasquale Giannellija i majora Marino Trivisanija, koji su učestvovali u liječenju pacijenta u vrijeme pandemije koronavirusa u njihovoj zemlji.
19.06.2020. u 13:44
get url
text

U okviru posjete razgovarano je iskustvima koje je imala Italija kao jedna od najteže pogođenih zemalja Evrope od koronavirusa. Također, razgovarano je o unapređenju međusobne saradnje, kao i uspješno provedenim mjerama u KCUS-u uslijed pojave pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Italijanski doktori izrazili su zadovoljstvo radom KCUS-a, kao i brzom reakcijom na pandemiju COVID-19.

Prema riječima koordinatora Kriznog štaba KCUS prim. dr. Bosanka Horozića, KCUS raspolaže sa savremenom medicinskom opremom i stručnim kadrom.

- Informirao sam naše kolege doktore iz Italije kako smo se u vrlo kratkom periodu organizirali i šta smo do sada uradili. Oni su fascinirani onim što su čuli od nas, jer Italija ipak ima puno bolje uređen zdravstveni sistem u poređenju sa BiH. Naveo sam da je u KCUS-u do sada testirano oko 30.000 uzoraka PCR metodom i da trenutno raspolažemo sa 80.000 kompletnih PCR testova. Prenio sam i naša iskustva u liječenju pacijenta te o trenutnoj situaciji nakon ublažavanja epidemioloških mjera u Federaciji BiH - rekao je prim. dr. Horozić.   

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da su pravovremenom reakcijom i reorganizacijom u KCUS-u pokazali kako treba reagovati u kriznim situacijama.

- Naš Krizni štab je aktivan od 31. januara, od kada smo intenzivirali i nabavku zaštitne opreme za uposlenike, te neophodnih lijekova i medicinske opreme. Za samo jedan dan iselili smo Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu sa lokaliteta Podhrastovi u nove prostorije u krugu KCUS-a. Veoma brzo smo formirali i potpuno opremili Izolatorij Podhrastovi, gdje trenutno imamo na raspolaganju 100 bolničkih kreveta. Pored ovog, u prostorijama Građevinskog fakulteta imali smo formiran drugi izolatorij, kapacitiran za prijem 200 bolesnika. Prvi smo postavili trijažne šatore na ulazima u KCUS. Kliniku za dermatovenerologiju pretvorili smo u prijemnu kliniku u kojoj smo testirali i opservirali sve bolesnike prije upućivanja na dalje liječenje. Svaka klinika KCUS-a ima po dvije sobe za izolaciju bolesnika, u kojima borave novi hospitalizirani. Nove bolesnike tretiramo kao da su COVID-19 pozitivni dok ne dokažemo drugačije. Tako čuvamo uposlenike, ali i ostale bolesnike. Sa njima radi poseban tim ljekara, koji nemaju kontakta sa ostalim bolesnicima. Kada se utvrdi da su pacijenti negativni izmještaju se na odjele, ovisno od vrste oboljenja. Kontinuirano pružamo zdravstvene usluge svima kojima je potrebna usluga tercijarnog i sekundarnog B nivoa zdravstvene zaštite – navela je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.