open-navfaktor-logo
search
Pozivali na nasilje
Italijanska policija otvorila slučaj protiv radikalne grupe koja se protivi vakcinaciji
Italijanska antiteroristička policija izvršila je u četvrtak pretres u domovima osmero ljudi koji su navodno pozivali na nasilje, posebno nad novinarima, na predstojećim protestima u Rimu i drugdje protiv vladinih zahtjeva za obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19, rekli su zvaničnici.
09.09.2021. u 15:45
get url
text

Osam osoba je formiralo grupu pod nazivom "ratnici" u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, navodi policija. Racije su izvedene u Rimu i pet sjevernih gradova, uključujući Milano i Bergamo, koji je posebno teško pogođen COVID-19.

Protiv njih se vodi istraga, ali nisu uhapšeni niti su zvanično optuženi, javio je AP.

Policija je saopćila da su osumnjičeni planirali nasilje, uključujući upotrebu eksplozivnih naprava domaće izrade, na skupovima, posebno tokom vikenda u Rimu od strane protivnika takozvanog Covid-pasoša.

Početkom ovog ljeta certifikat je bio potreban za ručavanje u zatvorenom prostoru, pristup teretanama ili posjećivanje krcatih mjesta poput koncerata. Ovog mjeseca uslovi su prošireni i na domaća putovanja avionima, vozovima, autobusima i trajektima, iako je lokalni prijevoz izuzet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.