Policijski službenici Granične policije BiH u subotu su zatekli državljanku Republike Italije u graničnom pojasu BiH te je upozorili da se nalazi u zaštitnom području i upoznali da neće dopustiti nezakonit prelazak državne granice, nakon čega se Italijanka udaljila iz zaštitnog područja.

U istom danu, ponovno je zatečena u graničnom pojasu, ovaj put zajedno s 11 migranata, državljana Afganistana, potvrdili su Feni iz GPBiH.

S obzirom na to da je kontrolom migranata utvrđeno da se radi o osobama koje su već registrirane u Bosni i Hercegovini, oni su udaljeni iz graničnog pojasa i upućeni u privremeni prihvatni centar "Miral" u Velikoj Kladuši, dok je državljanka Republike Italije nakon ponovljenog upozorenja policijskih službenika Granične policije BiH udaljena iz zaštitnog područja.

- Ona nije privedena, međutim, razmatra se kaznena prijava s obzirom na to da je poticala migrante na nezakonit prelazak državne granice - potvrdila je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Prema pisanju hrvatskih medija, radi se o italijanskoj novinarki koja je pratila posjetu Hrvatskoj grupu italijanskih zastupnika u Evropskom parlamentu.