open-navfaktor-logo
search
Drama u Londonu
Italija u finalu EURO-a nakon penala, Morata od heroja do tragičara
Fudbalska reprezentacija Italije prvi je finalista Evropskog prvenstva nakon što je poslije boljeg izvođenja penala savladala selekciju Španije s ukupnih 5:3. Rezultat je nakon 90 minuta igre glasio 1:1, a nije se mijenjao ni nakon produžetaka.
06.07.2021. u 23:42
get url
text

Velikih uzbuđenja u duelu dvije evropske velesile nije bilo sve do 25. minute kada se u dobroj prilici našao Dani Olmo, no udarac bivšeg fudbalera zagrebačkog Dinama odbranio je Gianluigi Donnarumma.

Italijani su uzvratili tek u posljednjoj minuti prvog poluvremena. Emerson je sve dobro odradio, ali je prečka spasila Špance.

Izostanak povrijeđenog Leonarda Spinazzole itekako se osjetio na igri Azzurra, a nedostajali su italijanskom napadu njegovi prodori po lijevog strani.

Drugo poluvrijeme počeo je pokušajem Sergija Busquetsa koji u 57. minuti nije bio dovoljno snažan i precizan da bi ugrozio Donnarummu.

Tri minute kasnije selekcija Roberta Mancinija stigla je do prednosti. Napad Azzurra krenuo je od Donnarumme, a njegovi saigrači su u svega tri poteza stigli do vodećeg gola. Strijelac je bio Federico Chiesa koji je lijepim udarcem matirao Simona.

Mikel Oyarzabal je u 65. minuti bio u odličnoj situaciji, ali je loše zahvatio loptu glavom, a samo minutu kasnije Olmo je šutirao tik pored stative.

Kazna za ovaj promašaj mogla je stići u 68. minuti. Chiesa je sjajno proigrao Domenica Berardija, no Unai Simon je uspio zaustaviti njegov šut.

Osporavani Morata, kojeg je večeras Luis Enrique ostavio na klupi, priliku je dobio u 62. minuti, a 18 minuta kasnije rutinski je matirao Donnarummu poslije još jedne majstorije Danija Olma. Morata je ovim pogotkom postao najbolji strijelac Španije na završim turnirima evropskih prvenstava sa šest golova.

U posljednjih deset minuta rezultat na semaforu kultnog Wembleyja nije se mijenjao, pa su navijači uživali u dodatnih 30 minuta igre.

Osmi minut prvog produžetka donio je prvo pravo uzbuđenje. Olmo je šutirao direktno u gol iskosa s desne strane, a Donnarumma brani njegov šut. U nastavku akcije Morata je šutirao, ali nakon karambola u kaznenom prostoru Italije lopta odlazi u gol-aut.

Golova nije bilo ni u prvom, ali ni u drugom produžetku, pa su odgovor na pitanje o prvom finalisti dali penali.

Simon Unai je odbranio šut Locatelliju, a Dani Olmo je loptu poslao visoko preko gola, pa je nakon prve serije ostalo 0:0, odnosno 1:1. Španski golman je pročitao i šut Belottija, no udarac je bio suviše jak i precizan da bi se odbranio, a Moreno je poravnao na 1:1. Bonucci i Thiago Alcantara su bili sigurni u trećoj seriji, baš kao i Bernardeschi u četvrtoj, ali ne i Morata čiji je penal odbranio Donnarumma. 

Plasman u finale Azzurrima je donio Jorginho, koji je loptu poslao u jednu, a Simona u drugu stranu, i tako Italiji donio plasman u četvrto finale Evropskog prvenstva u njenoj historiji.

Sutra od 21 sat u drugom polufinalu sastaju se Engleska i Danska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.