open-navfaktor-logo
search
EURO 2020
Italija "sredila" Belgiju, protiv Španije na Wembleyju za finale
Fudbalska reprezentacija Italije plasirala se u polufinale EURO-a nakon što je večeras na Allianz Areni u Munchenu s 2:1 savladala Belgiju.
02.07.2021. u 22:56
get url
text

Azzurri su već u 13. minuti zatresli mrežu Belgijanaca, no pogodak Leonarda Bonuccija poništen jer je Giorgio Chiellini bio u nedozvoljenoj poziciji.

U 22. minuti Kevin De Bruyne je dobro šutirao sa ivice šesnaesterca, no Gianluigi Donnarumma je sjajnom paradom loptu skrenuo u korner.

Četiri minute kasnije Romelu Lukaku je bio u prilici. Ishod je bio isti. Nakon odbrane italijanskog čuvara mreže Belgijanci su dobili samo korner.

Dva promašaja selekcije Roberta Martineza došla su na naplatu u 31. minuti kada je odličnim udarcem Nicolo Barella matirao Thibauta Courtoisa.

Sami finiš prvog dijela bio je izuzetno zanimljiv. Minut prije kraja prvog poluvremena Lorenzo Insigne je povukao loptu, došao do ruba kaznenog prostora Belgije, a potom maestralnim šutem matirao Courtoisa i tako udvostručio prednost Azzurra.

Ipak, već u narednoj minuti Giovanni Di Lorenzo je srušio Jeremyja Dokua. Slovenski arbitar Slavko Vinčić pokazao je na bijelu tačku, a VAR je samo potvrdio njegovu odluku. Siguran izvođač bio je Romelu Lukaku za 2:1. Napadaču Belgije ovo je bio četvrti pogodak na EP-u. Po četiri su postigli još Schick, Benzema i Forsberg, dok je Ronaldo prvi sa pet golova.

Mogao se Lukaku u 61. minuti izjednačiti sa Ronaldom, no Spinazzola je na gol-liniji zaustavio šut napadača belgijske reprezentacije.

Upravo je Spinazzola u 66. minuti dobro šutirao nakon centaršuta Insignea, ali je lopta otišla pored gola.

U 69. minuti Martinez je napravio dvije izmjene. Tielemansa i Meuniera zamijenili su Mertens i Chadli, koji se ubrzo povrijedio, pa ga je u 74. minuti zamijenio Praet.

I Mancini je u rasponu od pet minuta napravio četiri izmjene, kako bi osvježio svoj tim, mada je i on moramo obaviti jednu prinudnu zbog povrede Spinazzole.

Italijani su u posljednjih 15-ak minuta, na njima karakterističan način, uspjeli sačuvati minimalnu prednost i srušiti san o evropskoj tituli jednoj od najboljih generacija reprezentacije Belgije, pa ćemo ih gledati u polufinalnom duelu sa Špancima koji se igra 6. juna na Wembleyju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.