open-navfaktor-logo
search
Usred pandemije
Italija na pragu političke krize, Matteo Renzi povlači podršku Conteovoj vladi
Bivši premijer Italije Matteo Renzi i njegova stranka Italia Viva povukli su podršku italijanskoj vladi, otvarajući tako put političkoj krizi koja riskira pogoršanje zdravstvene i ekonomske situacije s kojom se zemlja suočava usred pandemije COVID-19.
13.01.2021. u 20:51
get url
text

Nakon višesedmičnih napetosti s premijerom Giuseppeom Conteom, Renzi je najavio ostavku svoja dva ministra i jednog podsekretara iz vlade, oduzimajući joj tako potrebnu većinu u parlamentu.

- Moramo riješiti probleme, a ne skrivati ih - rekao je Renzi na dugo očekivanoj konferenciji za novinare u srijedu, dodajući da je njegova odgovornost "pružiti odgovore zemlji".

Renzijeva kritika na račun Contea bila je fokusirana na njegov plan da potroši više od 200 milijardi eura, koje je EU namijenila ponovnom pokretanju oslabljene italijanske ekonomije. No, iako je nova verzija plana ekonomskog oporavka, koju je Vlada Italije odobrila u utorak navečer, uključivala neke od Renzijevih zahtjeva, to nije spriječilo formalni raskol unutar koalicije.

Dvije druge snage koje podržavaju Conteovu vladu, Pokret pet zvjezdica i Demokratska stranka lijevog centra, pokušavale su, do posljednjih nekoliko sati, pregovarati o mogućem sporazumu kojim se može izbjeći kolaps vlade. Ranije u srijedu, Conte se sastao s predsjednikom Sergiom Mattarellom, glavnim garanterom talijanske političke stabilnosti, kako bi ga izvijestio o najnovijim događanjima.

Tokom sastanka, predsjednik je pozvao sve glavne političke stranke da što prije okončaju neizvjesnost. Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka, Conte je rekao kako se nada da bi se kriza i dalje mogla izbjeći jer "italijanski građani to neće razumjeti". Dodao je, također, da "vlada može ići naprijed samo uz podršku svih većinskih snaga", te da je potrebna čvrsta koalicija.

Sada je na premijeru da odluči o sljedećem koraku. Može ponuditi ostavku Mattarelli i eventualno dobiti novi mandat za formiranje nove vlade. Ako Conte ne bude mogao osigurati alternativnu većinu, Mattarella će voditi pregovore s drugim strankama kako bi pronašao političko rješenje, koje može uključivati ​​široku vladu "nacionalnog jedinstva".

Zbog aktuelne zdravstvene i ekonomske krize, predsjednik bi trebao dati stranačkim čelnicima samo nekoliko dana za postizanje kompromisa. Ako se ne postigne dogovor, Mattarella će biti prisiljen raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore, što je i dalje manje vjerojatna opcija, budući da se Italija još uvijek bori protiv ponovnog izbijanja koronavirusa i nastavlja masovnu kampanju vakcinisanja.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.