open-navfaktor-logo
search
Ciklus za zaborav
Italija kaznila greške Zmajeva, nakon 1893 dana BiH poražena na Bilinom polju
Fudbalska reprezentacija BiH doživjela je peti poraz u kvalikacijama za EP nakon što ju je Italija savladala večeras sa 3:0
15.11.2019. u 22:36
get url
text

U posljednjem meču kvalifikacija za EURO 2020. godine pred domaćom publikom, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Italije s 0:3.

Bio je ovo prvi poraz Zmajeva na Bilinom polju poslije 1893 dana, koliko je prošlo od kvalifikacionog duela za EURO 2016 kada nas je Kipar nadigrao s 2:1.

Azzurri su večeras uspješno kažnjavali naše greške, no ko kako bi se odvijala utakmica da Edin Višća u 20. sekundi utakmice nije zakasnio za pasom za Edin Džeku, ili da je kapiten Zmajeva malo sačekao dodavanje svog kolege. Šta bi bilo kad bi bilo, možemo samo nagađati.

{$galerijaFotografija}

Četverostruki prvaci svijeta večeras su pokazali da velike reprezentacije kažnjavaju svaku grešku. Daleko od toga da su Zmajevi igrali loše, čak su stvarali šanse, no za razliku od našeg nacionalnog tima Italijani su svoje prilike pretvarali u golove.

Italijani su već u drugoj minuti mogli povesti, ali je Ermin Bičakčić pravovremenim ulaskom u blok spriječio ono najgore. Upravo je stoper Hoffenheima šest minuta kasnije dobro šuitirao nakon kornera, no Gianluigi Donnarumma je bio na visini zadatka.

U 15. minuti Lorenzo Insigne je šutirao sa nekih sedam-osam metara, a zahavljujući startu Zorana Kvržića lopta je završila u korneru a ne u mreži iza leđa Ibrahima Šehića. Tri minuta kasnije Šehić je "skinuo" dobar šut Bernardeschija.

Ipak, u 21. minuti Šehić je bio nemoćan. Acerbi se odličnu snašao u kaznenom prostoru našeg tima. Stoper gostiju je pokazao da odličnu barata s loptom, te Italiju doveo u vodstvo.

Pogodak Italije za 0:1 pogledajte OVDJE.

Zmajevi su odgovorili preko Bešića, koji je imao dobru priliku u 31. minuti. Ovoga puta pravovremen blok vidjeli smo pred golom Azzurra, i to zahvaljujući Emersonu.

Osam minuta prije kraja prvog dijela Italijani su potvrdili samo da veliki selekcije kažnjavaju i najmanje greške, a Lorenzo Insige je tovu konstataciju samo sproveo u djelo nakon što je grešku našeg tima pretvorio u 0:2 za Italiju.

Pogodak Italije za 0:2 pogledajte OVDJE.

{$galerijaFotografija}

Dobre šanse do kraja prvog poluvremena imali su Cimirot u 38. minuti i Krunić, samo minut kasnije, no mreža Italije se nije zatresla, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije Šehić spriječio treći pogodak Azzurra, pa su Zmajevi na pauzu otišli s dva gola zaostatka.

Poslije osam minuta igre u drugom poluvremenu Italija je stigla do trećeg gola, a strijelac je bio Andrea Belotti.

Pogodak Italije za 0:3 pogledajte OVDJE.

Pola sata prije kraja utakmice Robert Prosinečki je napravio dvostruku izmjenu. Umjesto Edina Višće i Muhameda Bešića priliku su dobili Armin Hodžić i Elvis Sarić. Nažalost, ni ove izmjene nisu donijele ništa dobro za naš tim.

Iako je posljednjih 15 minuta bilo nekoliko obećavajućih situacija pred golom Italije, mreža Donnarumme se na kraju ipak nije zatresla, a Roberto Mancini može zasluženo slaviti novi rekordni niz pobjeda.

S druge strane Robert Prosinečki, njegov stručni štab, igrači ali i N/FSBiH se trebaju zapitati šta s ovakvom igrom mogu očekivati u baražu Lige nacija, posljednjoj šansi za plasmana na Evropsko prvenstvo.


Reprezentativci Španije s visokih 7:0 savladali su Maltu. Danska je bila bolja od Gibraltara sa 5:0, dok je Švedska trijumfom u gostima kod Rumunije s 2:0 osigurala mjesto na Evropskom prvenstvu.

Petkovićeva Švicarska namučila se protiv Gruzije, koju je savladala s 1:0 na domaćem terenu.

Rezultati:
BiH - Italija 0:2
Danska - Gibraltar 5:0
Rumunija - Švedska 0:2
Španija - Malta 7:0
Švicarska - Gruzija 1:0

BiH - Italija
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.