Italija: Iz automobila u pokretu pucano po ljudima na ulici

objavljeno: 03.02.2018. u 13:20

Italijanska policija je u subotu saopćila da je u gradu Macerata pucano na ljude iz automobila u pokretu, nakon čega su lokalne vlasti upozorile građane da ne izlaze na ulice.

Iz policije nisu precizirali koliko je povrijeđenih u pucnjavi u gradu, koji ima oko 43.000 stanovnika, prenosi Anadolu Agency.

Italijanski mediji javljaju da su u automobilu primijećene dvije osobe. Gradonačelnik Macerate je pozvao građane da ostanu u zatvorenom dok su osumnjičeni na slobodi. Novinska agencija ANSA izvijestila je da su četiri osobe povrijeđene, dok su drugi medijski izvori naveli podatak od dvoje povrijeđenih.

Navedeno je da se pucnjava dogodila oko 11 sati po lokalnom vremenu, a da su učenici ostali u školama, koje su radile u subotu, dok je javni prevoz obustavljen.

Nešto kasnije Romano Carancini, gradonačelnik Macerate kazao je da je u pucnjavi ranjeno šest stranih državljana, među kojima i jedna osoba zadobila povrede opasne po život.

Carancini je istakao da je među povrijeđenima pet muškaraca i jedna žena. Dodao je da je osumnjičeni identifikovan kao 27-godišnji italijanski državljanin bez policijskog dosjea.

Iz policije su objavili da je napadač uhapšen dva sada nakon što je pucao iz crnog automobila u pokretu.

Motiv napada nije odmah otkriven, ali se dogodio samo nekoliko dana nakon što je u Macerati pronađeno raskomadano tijelo italijanske tinejdžerke. Glavni osumnjičeni je nigerijski migrant.

Gradonačelnik je potvrdio da su sve žrtve subotnje pucnjave bili crnci i priznao da “bliskost ova dva događaja tjera vas da zamislite kako postoji veza“.