Ambasada Italije u Sarajevu saopćila je da vlasti Italije pomno prate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon zatvaranja bivšeg kampa Lipa kod Bihaća i izražavaju zabrinutost zbog humanitarnog stanja migranata i tražitelja azila koji su trenutno bez smještaja i bez pristupa osnovnim potrebama.

- U tu svrhu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije odlučilo je dodijeliti 500.000 eura Crvenom križu koji djeluje na terenu i zatražilo je od Evropske komisije da poduzme mjere za ublažavanje patnji ovih ljudi - navodi se u saopćenju iz italijanske ambasade.

Vlasti Italije također su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine, kako centralne tako i lokalne, da apsolutno i hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima, posebno uzimajući u obzir trenutne klimatske prilike i poteškoće povezane s pandemijom Covid-19.

- Italija je jako zabrinuta zbog humanitarne situacije u USK, donira 500.000 eura Crvenom križu za pomoć na terenu. Dugoročno rješenje od svih nivoa vlasti ostaje potrebno i moguće. Sa dobrom voljom sve se može riješiti. Italija je tu da pomogne - navodi se i u Twitter poruci italijanske ambasade u Sarajevu.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je za rješavanje migrantske krize u našoj zemlji osiguralo milion eura.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Außenministerium Österreich (@mfa_austria)

- Austrija je osigurava milion eura za zbrinjavanje izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini. Sredstva koja je osigurala Vlada Austrije koristit će IOM i Austrijska razvojna agencija (ADA), a glavni fokus podrške je na ženama, djeci i maloljetnicima bez pratnje – naveli su na Instagram profilu.