open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Isušeno Lokvarsko jezero, dno skriva ostatke potopljenog naselja u kojem je živjelo oko 400 ljudi
Zbog remonta i održavanja hidroenergetskog sistema Vinodol ispražnjeno je Lokvarsko jezero u Hrvatskoj.
29.05.2023. u 09:32
get url
text
Lokvarsko jezero

Posljednji je to učinjeno prije 22 godine, a povlačenjem vode otkrilo se ono što se pod njom skrivalo od 1950-ih kada je jezero izgrađeno. Ispod jezera su ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

(FOTO: Pixsell/Igor Soban)

U petak su iz Lokvarskog jezera iseljene i ribe. Ribari su pokušali spasiti što više riba, a najdragocjenija im je pastrmka koja je najosjetljivija na mulj koji se stvara tokom pražnjenja. Ribu su preselili u jezero Mrzla vodica. Postepeno će je vraćati kada se u Lokvarsko jezero vrati voda.

Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno izbaciti 35 miliona kubnih metara vode. Budući da je Lokvarsko jezero jedno od najpoznatijih turističkih atrakcija ovog goranskog mjesta, i ispražnjeno će biti mamac za posjetitelje. Naime, lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije.

Radovi na održavanju bi trebali biti gotovi do kraja avgusta. Nakon toga, u Lokvarsko jezero počet će se vraćati voda i to prirodnim dotocima pa će brzina punjenja ovisiti o vremenskim uvjetima.

(FOTO: Pixsell/Igor Soban)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.