Nedjelja, 03.03.2024.
FOTO: Damir Hodžić

Istražna komisija trebala saslušati Gordanu Tadić, glavna državna tužiteljica se nije odazvala

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić nije se odazvala pozivu na saslušanje Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Privremena istražna komisija trebala je saslušati Tadić o stanju u pravosudnoj instituciji kojom rukovodi, njenim rezultatima, te manjkavostima u radu.

- Sekretarijat Komisije je zaprimio u petak dopis Tužilaštva BiH u kojem se navodi da uslijed ranije preuzetih obaveza glavna tužiteljica nije u mogućnosti pristupiti sjednici - kazao je predsjedavajući Komisije Damir Arnaut.Novo svjedočenje je zakazano za 24. septembar.

Tadić se, podsjetit ćemo, pred Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH pojavila u martu ove godine, a sjednicu posvećenu stanju u pravosuđu obilježili su verbalni sukobi glavne državne tužiteljice i pojedinih zastupnika.

VEZANI TEKST – Pročitajte prijedloge kojim zastupnici namjeravaju unaprijediti rad pravosuđa u BiH

Tom prilikom je, između ostalog, Tadić zaprijetila da ima ovlasti za pokretanje krivičnih postupaka protiv svakog zastupnika, a kritizirala je Zastupnički dom i zbog sazivanja te sjednice jer, kako je kazala, na to se moglo pričekati.

Za danas je najavljena i 11. sjednica Privremene istražne komisije, na kojoj će putem videolinka biti saslušan Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh