open-navfaktor-logo
search
Poražavajući podaci
Istraživanje u Brčkom: Oko dvadeset posto učenika potvrdilo da je imalo neki kontakt s pedofilima
Učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko realizuju projekt "Ja sam samo dijete", u sklopu kojeg su uradili istraživanje s ciljem pronalaska i predstavljanja mehanizama zaštite i načina borbe protiv pedofilije, a koji je sastavni dio školskog takmičenja iz demokratije pod nazivom "Ja građanin".
28.03.2023. u 13:00
get url
text

U anketi u kojoj su ispitani svi razredi brčanske Poljoprivredne i medicinske škole, oko 70 posto učenika je odgovorilo da nije imalo kontakt sa pedofilom, dok je 20 posto upitanih reklo da je neko od njihovih bližnjih ili oni lično imali određeni kontakt, što je zabrinjavajuće, potvrdili su koordinatori projekta. Preostalih oko deset posto učenika nije imalo jasan stav.

Skoro 90 posto ispitanika je odgovorilo da je neophodno uvođenje javnog registra pedofila u Distriktu, dok je većina ispitanika kazala da trenutne kazne za pedofile nisu dovoljno adekvatne i da se trebaju dopuniti, saopćili su koordinatori projekta.

- Ispitivanje koje smo uradili i podaci koje smo dobili govore da su društvene mreže jedan od najpristupačnijih alata putem kojih pedofili najčešće dolaze u kontakt sa svojim žrtvama - rekao je koordinator projekta Đoko Jovanović te dodao da bi roditelji trebali više pažnje posvetiti kontroli mobilnih uređaja koje koriste njihova djeca.

On kaže da se u školama ne razgovara dovoljno o ovom problemu, zbog čega kroz ovaj projekat žele ohrabriti svoje školske kolege i javnost da zajedno pristupe u borbi protiv pedofilije.

- U školama je u velikoj mjeri zabranjeno govoriti o pedofiliji, a za korištenje tog termina možemo dobiti određene kazne za ometanje reda i mira u razredu. U javnosti se također veoma malo razgovara na ovu temu - rekao je Jovanović te dodao da Republika Srpska ima najuređenije zakone o pedofiliji.

On je dodao da su prema istraživanjima, najzastupljeniji slučajevi pedofilije i spominjanja u javnosti, odnosno u medijima, u Federaciji BiH zabilježeni u Kantonu Sarajevo.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste i pokretanje inicijative za osnivanje javnog registra osoba koje su prepoznate kao pedofili u Brčko distriktu BiH.

- Brčko ne posjeduje javni registar pedofila, a ideju za pokretanje inicijative kroz ovaj projekat za osnivanje javnog registra dobili smo od Republike Srpske, jer u ovom entitetu registar postoji već godinu dana i krivični Zakon o pedofiliji je uređeniji u poređenju sa Brčko distriktom. U okviru ove inicijative tražit ćemo uređenje Zakona o pedofiliji putem društvenih mreža - istakla je Jelena Tošić, učenica Poljoprivredne i medicinske škole, smjer veterinarski tehničar.

S ciljem zajedničkog djelovanja kroz projekat i ohrabrivanja javnosti da prijave slučajeve pedofilije, učenici te škole u okviru projektnih aktivnosti i planiranog terenskog istraživanja, u narednom periodu održat će sastanak i sa predstavnicima Policije Brčko distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.