navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Produženo dejstvo

Istraživanje: Šest mjeseci nakon infekcije 37 posto oboljelih ima simptome COVID-19

Jedna od tri osobe zaražene koronavirusom osjeća najmanje jedan simptom sindroma produženog COVID-19, pokazalo je novo veliko istraživanje o produženom dejstvu zarazne bolesti.

Objavljeno: 29.09.2021. u 11:10
get url
text

Istraživači sa Univerziteta u Oxfordu, Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) i Oksfordskog zdravstvenog biomedicinskog istraživačkog centra (BRC) dobili su nova saznanja o produženom dejstvu bolesti COVID-19, nakon što su proučili zdravstveno stanje više od 270.000 osoba koje su se oporavile od zaraze koronavirusom.

Otkrili su da je 37 posto oboljelih imalo najmanje jedan simptom COVID-19 tri do šest mjeseci nakon infekcije. Najčešći simptomi bili su problemi s disanjem, abdominalni simptomi, umor, bol i anksioznost ili depresija.

- Rezultati potvrđuju da na značajan dio ljudi, svih dobi, može uticati niz simptoma i poteškoća šest mjeseci nakon infekcije koronavirusom - izjavio je Max Taquet, akademski klinički saradnik NIHR-a.

Mnogi su pacijenti imali više od jednog simptoma produženog COVID-a, naveli su istraživači.

Produženo dejstvo COVID-19 bilo je češće kod hospitalizovanih osoba, i nešto prisutnije kod žena, pokazala je studija objavljena u časopisu "PLOS Medicine".

Studija je također proučavala iste simptome kod osoba koje se oporavljaju od gripe. Oboljeli od gripe mogu imati produžene simptome slične onima koji se javljaju kod nekih pacijenata s produženim COVID-19, ali trajni simptomi javljaju se u daleko manjoj mjeri kod onih koji su imali gripu, pokazalo je istraživanje.

Britanski Zavod za nacionalnu statistiku (ONS), procjenjuje da 970.000 ljudi u Velikoj Britaniji ima kontinuirane simptome nakon infekcije koronavirusom, prenosi The Guardian.

Podaci također ukazuju na to da 384.000 Britanaca i dalje živi sa simptomima godinu dana nakon infekcije.