open-navfaktor-logo
search
Umirujući učinak
Istraživanje potvrdilo da rad i interakcija s konjima smanjuju stres i tjeskobu
U Konjičkom centru "Lazy Horse" nedavno je provedeno istraživanje s ciljem da se naučno dokaže koliki je utjecaj druženja sa konjima na nivo simptoma anksioznosti i depresije kod tinejdžera i pretinejdžera.  
18.02.2023. u 20:54
get url
text

Mlade osobe, a naročito tinejdžeri spadaju u jednu od najosjetljivijih dobnih kategorija podložnih mentalnim izazovima. Poznato je da interakcija sa konjima ima razne pozitivne efekte na ljude. Međutim, ne postoji dovoljno naučnih istrazivanja koja su se bavila mjerenjem tog pozitivnog uticaja. 

Spomenuto istraživanje u Konjičkom centru "Lazy Horse" u tom kontekstu daje obećavajuće rezultate.

U istraživanje su uključeni sudionici u dobi 11-19 godina koji nisu imali prethodnog iskustva u radu s konjima, a koji su imali simptome anksioznosti, stresa, i depresije.  

Njihov nivo simptoma anksioznosti i depresije je na početku studije procjenjen ispunjavanjem odobrenih upitnika o mentalnom zdravlju, koristeći skalu mentalnog zdravlja PHQ-4 (Patient Health Questionnaire-4 ) i WEMWBS (The Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scales), navode iz Konjičkog centra "Lazy Horse". 

Tokom pet sedmica i više od dvadeset pet sati su bili uključeni u program učenja uz pomoć konja, a to je metoda individualnog ili timskog učenja važnih životnih vještina, potvrđena od renomiranih univerziteta (Equine Asissted Learning), koja uključuje brigu o konjima (hranjenje, timarenje, opremanje) i lekcije jahanja.

Po završenom programu ponovljeno je testiranje simptoma anksioznosti i depresije navedenim upitnicima, a dobijene vrijednosti su statistički analizirane.  

Rezultati su pokazali da rad sa konjima i druženje sa konjima smanjuje stres i tjeskobu, te da ima pozitivan učinak na psihičko stanje tinejdžera, o čemu svjedoče poboljšani rezultati testova nakon istraživanja.  

Zanimljivo je da su pozitivni učinci uočeni već nakon pet sedmica.  

Ova otkrića upućuju na to da interakcija s konjima i sudjelovanje u sesijama učenja uz pomoć konja može biti učinkovit  doprinos postojećim oblicima terapije za mlade koji se bore s izazovima mentalnog zdravlja.

Konji su vrlo osjetljive životinje koje reagiraju na neverbalne znakove, što ih čini idealnim partnerima za terapiju. 

Proces njegovanja, brige i interakcije s njima može imati umirujući učinak na pojedince i može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe.  

Pojedinci mogu naučiti regulisati svoje emocije, razviti komunikacijske vještine i izgraditi povjerenje u interakciji s ovim divnim životinjama, nalazi su studije čiji je izvorni naziv  "Impact of Horses on Mental Health in Teenagers", Tayra Jusufović.

Riječ je o osobnom projektu - International Baccalaureate, Middle Years Programme, Druga gimnazija Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.