open-navfaktor-logo
search
Ubijaju gljivice
Istraživači novootkrivene hemikalije nazvali po glumcu Keanu Reevsu, objasnili zašto
Ne otkrivaju se svaki dan efikasna jedinjenja koja ubijaju gljivice, pa su istraživači u Njemačkoj znali da njihovo nedavno otkriće treba posebno ime. 
08.03.2023. u 15:15
get url
text
Keanu Reeves

Identificirajući i testirajući tri prirodna jedinjenja koja su se pokazala smrtonosna za gljivice, bili su toliko impresionirani da su hemikalije nazvali po glumcu Keanu Reevesu, nagoveštavajući kako on eliminira negativce u filmovima kao što su "John Wick" i "The Matrix", piše CNN.

Potencijalni tretman za gljivice dolazi u vrijeme kada ti organizmi postaju sve otporniji na poznate antigljivične lijekove, kaže koautor studije Sebastian Gotze, istraživač s njemačkog Leibniz instituta za istraživanje prirodnih proizvoda i biologiju infekcija.

Ne samo da su novoimenovani mikrobi efikasni protiv biljaka, istraživači su otkrili da su jedinjenja - molekuli koji se obično nalaze u bakterijama pod nazivom lipopeptidi - također efikasan tretman protiv gljivičnih infekcija kod ljudi.

Studija je nedavno objavljena u Journal of the American Chemical Society.

- Lipopeptidi ubijaju tako efikasno da smo ih nazvali po Keanu Reevesu jer je i on izuzetno smrtonosan u svojim ulogama - rekao je Gotze u izjavi.

Nazvani keanumicini, novopronađena antimikrobna jedinjenja su prirodni nusproizvod bakterije Pseudomonas koja se obično nalazi u tlu i vodi. Istraživači su naišli na jedinjenja kada su proučavali Pseudomonas zbog njihove efikasnosti protiv grabežljivih ameba.

Naučnici su znali da su mnoge od ovih bakterijskih vrsta (Pseudomonas) vrlo toksične za amebe, koje se hrane bakterijama, kako je rekao glavni autor studije Pierre Stallforth, šef odjela za paleobiotehnologiju na Leibniz institutu.

Prema studiji, Stallforth i njegovi kolege istraživači željeli su istražiti učinkovitost bakterija protiv gljivica, koje imaju ćelijsku strukturu sličnu strukturi ameba.

Istraživači su prvobitno testirali keanumicine A, B i C na hortenziji koja je bila zaražena Botrytis cinerea, biljnom štetočinom poznatijom kao okidač truleži sive plijesni. Gljiva obično inficira određeno voće i povrće i uzrokuje kolateralnu štetu na žetvi.

Daljnja ispitivanja su također pokazala da su keanumicini efikasni protiv Candide albicans, koja se obično nalazi u ljudskom mikrobiomu, ali može prerasti i pretvoriti se u tešku infekciju.

Testiranje keanumicina pokazalo je da spojevi nisu posebno štetni i toksični za ljudske ćelije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.