open-navfaktor-logo
search
Akcija Lisac
Istražitelju iz Brčkog koji je ucjenjivao ženu određen jednomjesečni pritvor
Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv J. J., višeg istražitelja u Jedinici Kriminalističke policije u Brčkom, zbog sumnje da je iskorištavanjam svojih ovlaštenja tražio i uzeo novac od osobe za koju je saznao da je posjedovala zabranjeno oružje
17.10.2019. u 22:53
get url
text

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru Policije Brčko distrikta BiH J. J. (45), koji je uhapšen u ponedjeljak, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i nedozvoljeno držao oružje.

Pritvor osumnjičenom određen je zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivično gonjenje i da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv J. J., višeg istražitelja u Jedinici Kriminalističke policije u Brčkom, zbog sumnje da je iskorištavanjam svojih ovlaštenja tražio i uzeo novac od osobe za koju je saznao da je posjedovala zabranjeno oružje.

On se sumnjiči da je u julu, kao i na dan hapšenja, od nje tražio i uzeo novac da bi, kako joj je uporno tvrdio, izbjegla zatvorsku kaznu. Ona mu je, sumnja se, najprije dala 2.000 KM, koliko je prvobitno imala, da bi mu po povratku iz inostranstva predala preostali traženi iznos od 14.0000 KM, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Osim toga, Tužilaštvo ga sumnjiči i da je u kući i pomoćnom objektu u Brčkom on sam upravo nedozvoljeno držao više komada automatskih pušaka, jedan pištolj, te veći broj pripadajuće i razne druge municije.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, J.J. je uhapšen u ponedjeljak, 14. oktobra, u okviru akcije kodnog naziva "Lisac", dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, odmah nakon jučerašnjeg ispitivanja, predložilo određivanje pritvora osumnjičenom ocjenjujući da postoji bojazan da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i naročite okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Po ovom tužilačkom prijedlogu njemu je danas rješenjem Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izrečena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana.

- Tužilaštvo, u daljnjoj saradnji s Policijom, nastavlja intenzivnu istragu i krivično gonjenje J.J. usmjereno na dokazivanje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja s propisnom kaznom zatvora od jedne do 10 godina i nedozvoljenog držanja oružja za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do tri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.