open-navfaktor-logo
search
Rješenje postoji
Istražili smo zašto strane produkcije zaobilaze našu zemlju, a filmove i serije snimaju u regionu
Bosna i Hercegovina nema zakon ili uredbu o poticaju stranih investitora u filmskoj industriji
02.06.2019. u 07:48
get url
text
Snimanje filmova donosi promociju ali i ekonomsku korist

Niske cijene, jednostavne procedure, lako dostupne lokacije za snimanje i kvalitetni lokalni filmski radnici – to je ono što u zemlje regiona privlači sve veći broj stranih produkcija. U proteklih nekoliko godina, poznati evropski i holivudski reditelji i glumci pohodili su Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, zaobilazeći na tom putu našu zemlju, a evo i zašto...

Bosna i Hercegovina nema zakon ili uredbu o podsticaju stranih investitora u filmskoj industriji, pa samim tim nije konkurentna, uprkos tome što ima kvalitetne filmske radnike koji su za svoj rad nagrađeni najznačajnijim svjetskim priznanjima.

Jasmin Duraković: Direktor Filmskog centra Sarajevo

- To je veliki hendikep koji pravi ozbiljne štete kinematografiji pa i kompletnoj ekonomiji. Informacije radi, u Srbiji je prošle godine bilo više od 30 miliona eura stranih investicija u filmskoj industriji. Hrvatska je također doživjela veliki filmski procvat putem ove uredbe. Dovoljno je reći da se kod njih snimala popularna serija "Game of Thrones" - istakao je direktor Filmskog centra Sarajevo, Jasmin Duraković.

Ističe da se rješenjem ovog pitanja filmski radnici naše zemlje odavno bave, te da je Filmski centar Sarajevo sada učinio konkretne korake.

- Dobili smo pozitivno zakonsko mišljenje Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, da je to moguće da se napravi. Sada pokušavamo ići dalje. Jako nam je važno da dobijemo podršku politike, da oni shvate da je ovo ekonomska korist, ne samo u smislu promocije BiH, nego u smislu i konkretnih ekonomskih pokazatelja. Tako da ono što je važno za ovu uredbu je da ona odgovara svima, i vjerujemo da neće biti problem da za nju u Vladi Federacije glasaju i ministri iz sarajevskog i mostarskog dijela vlasti, jer takva jedna uredba odgovara svima- podcrtao je Duraković.

Kaže da ukoliko se vrlo brzo ne usvoji uredba, odnosno ne nađe adekvatno rješenje, izgubit ćemo svaku mogućnost dolaska stranih filmskih ekipa, dok sa druge strane imamo sve predispozicije da ih pridobijemo- historiju, ljepotu, prirodu... dakle, sve ono zbog čega su lokacije interesantne.

- Primjera radi, Filmski centar sada pregovara za snimanje remake filma "Most" sa kineskim investitorima. To je ogroman projekat. Višemilionski. Ali bit će nam problem da ih do snimanja filma dovedemo u BiH, jer oni svi znaju da postoje te povlastice koje nude zemlje u komšiluku, i to koriste- pojasnio je Duraković.

Provođenje zakona ili uredbe o podsticaju stranih investitora u filmskoj industriji značilo bi da moraju imati domaćeg partnera u projektu...

- Na taj način se osigurava prisustvo domaćih ekipa. Dakle, ako dođe neka filmska ekipa, potroši novac na filmske radnike, lokacije, objekte, hotelske usluge... uložena sredstva mora pravdati. Kada se utvrde sredstva koja su potrošena u BiH, onda se, po završetku posla, određeni procenat vraća investitoru. Visina tog procenta može biti 15, 20, 25, pa i 30 posto- pojasnio je Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.