open-navfaktor-logo
search
Objave sa Facebooka
Istražili smo: Ko je starica koju su pronašli na Ilidži, i zašto prosi i spava po parkovima Sarajeva
Vijest o starici Ramizi Zahirović, koju su jučer pronašli kako promrzla i gladna spava na pločniku u parku na Ilidži, dobila je drugi epilog.
09.06.2020. u 19:14
get url
text

Podsjetimo, informaciju o Ramizi na svom Facebook profilu podijelila je izvjesna Fata Hasić, a fotografije i videozapis pratio je i tekst u kojem je apelovala na pomoć.

Ubrzo su se javili brojni građani željni pomoći, ali ispostavilo se da je riječ o klasičnoj prevari. Hasić, na svom profilu, napisala je da Ramiza nema dokumenata, pa tako ne može otvoriti račun gdje bi se uplaćivale donacije, dok je istovremeno na Facebook grupi "Bosna i Hercegovina moja domovina" podijelila status sa žiroračunima otvorenim u UniCredit banci. Kako se sve vrlo brzo razotkrilo, tako je i Hasić sve uklonila sa svog Facebooka.

Ali ne dovoljno brzo jer je naša ekipa uspjela napraviti "screenshotove" i poslati ih policiji na dalje razmatranje. Dok čekamo prve informacije u vezi s Hasić, kao i kako će tretirati ovu očiglednu zloupotrebu starije gospođe, saznali smo da ni Ramiza, iako se predstavljala da je iz Banje Luke, odakle je otišla jer joj je kuća izgorjela, a djeca završila u domu, zapravo nije govorila istinu.

Nastanjena je u općini Novi Grad Sarajevo, živi sa sinom i unukom, i njen slučaj odranije je poznat i policiji i socijalnoj službi Kantona Sarajevo.

- U vezi s predmetnim dopisom, informišemo vas da su policijski službenici Pete PU - PS Ilidža, izvršili provjere navoda u dopisu u vezi sa licem R. Z., tokom čega su konstatovali da ista ima prijavljeno prebivalište na području Općine Novi Grad Sarajevo. Također vas informišemo da su policijski službenici PS Ilidža, dana 07.06.2020.godine, oko 19.40 sati, po prijavi građana intervenisali u ulici Bosanskih gazija, općina Ilidža, kojom prilikom su izvršili kontrolu lica R. Z. koja im je tom prilikom izjavila da živi na području Općine Novi Grad Sarajevo, sa sinom i unukom. Prilikom kontrole istoj je ponuđena ljekarska pomoć, koju je odbila i uputila se ka adresi stanovanja. Također vas informišemo da je na spomenute okolnosti obavljen razgovor sa uposlenicima Službe socijalne zaštite općine Ilidža, koji su izjavili da su upoznati o navedenom slučaju, te da preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti - kazali su nam iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz JU Kantonalnog centra za socijalni rad potvrdili su nam informaciju koju smo dobili iz MUP-a.

- Služba socijalne zaštite Općine Novi Grad, u skladu sa svojim nadležnostima, pruža podršku članovima porodice u nastojanju da iznađu optimalno rješenje kako bi je zaštitili - istakli su.

Postavlja se pitanje, ukoliko služba radi svoj posao, kako je moguće da Ramiza i dalje ide od kuće, i lažno se predstavlja, kako bi dobila pomoć? Ramizu, početkom ove godine, u Švrakinom Selu, sreo je i potpisnik ovih redova. Starica je tada tvrdila da je iz Zenice, te da je u Sarajevo došla vozom kako bi zatražila pomoć. Nakon policijske intervencije, saznali smo tada da je u pitanju osoba, očigledno narušenog psihološkog stanja, koju su otpratili kući. 

Isto su potvrdili i građani koji su o tome pisali na društvenoj mreži Facebook.

O cijelom slučaju, danas se oglasio i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

- Prema navodima Centra za socijalni rad Općine Ilidža, staricu koja živi sa srodnicima, na kućnu adresu odvela je osoba uposlena u objektu pred kojim je ležala starica. Bez obzira na to što se radi o osobi čije prebivalište se nalazi na teritoriji Općine Novi Grad, društvena dužnost, a i obaveza je pružiti joj potrebnu pomoć. Molimo pojedince, koji ovakve vijesti plasiraju na društvenim mrežama i u javnom prostoru, bez obzira na to o kome se radilo, da prethodno provjere vjerodostojnost i tačnost takvih informacija, kako bi se izbjegla zloupotreba, a poštovala stvarna i mjesna nadležnosti institucija, kojima je to u opisu dužnosti. Svima koji su pokušali vršiti pritisak na načelnika Općine dajemo do znanja da smo spremni pomagati onima koji su u stanju potrebe i kad to nije u nadležnosti općine - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.