Istraživači otkrili: Šta se dešava u mozgu neposredno prije smrti

objavljeno: 01.03.2018. u 14:08

Talas električne aktivnosti u našem mozgu nazvan "šireća depresija" djeluje u posljednjim momentima prije nego što nastupi smrt, otkrili su istraživači.  

Eksperti koji su istraživali aktivnost moždanih ćelija kod umirućih pacijenata otkrili su talas aktivnosti koji nastupa prije nego što dođe do smrti. Istraživanja pokazuju da je aktivnost zastupljena još nekoliko minuta nakon smrti. U tih par minuta, moždane ćelije vuku rezerve energije prije nego što tijelo prestane da daje znakove života. 

Studija iz oktobra 2017. godine pokazuje da ljudska svijest nastavlja da postoji iako je tijelo prestalo da pokazuje znakove života. To bi moglo da znači da su ljudi zapravo svjesni sopstvene smrti, a postoje dokazi da pacijenti čuju medicinsko osoblje kako objavljuje vrijeme njegove smrti. To je dokazala Škola medicine pri njujorškom Univerzitetu Langon, gdje su ispitivali pacijente koji su preživjeli srčani zastoj. 

- Opisali su da su gledali doktore i sestre kako rade i objasnili da su sve vrijeme bili svjesni njihovih razgovora, vizuelnih stvari koje su im se pred očima događale - kaže dr. Sam Parnija. 

Prestanak rada srca momentalno presijeca dotok krvi u mozak. Čim se to dogodi, krv više ne cirkuliše do mozga, što znači da kroz nekoliko sekundi i on prestaje sa radom. Moždane stabljike gube sve reflekse, a cerebralni korteks mozga, koji je odgovoran za razmišljanje i obradu informacija svih pet čula, također se gasi brzo. U roku od dvije do 20 sekundi na električnom monitoru prestat će da se prikazuje aktivnost moždanih talasa. 

Ipak, sada istraživači tvrde da sve ovo može potrajati i nekoliko sati nakon što srce prestane sa radom. Koliko je tačno vremena u pitanju, ostaje da istraže nove studije.