open-navfaktor-logo
search
Utvrđuju se činjenice
Istrage zbog napisa u medijima, tužioci i inspektori sinoć kasno izašli iz KCUS-a
Kantonalni tužioci i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su jučer na Klinički centar univerziteta u Sarajevu.
06.04.2021. u 11:26
get url
text

Kantonalno tužilaštvo, kako su ranije izvijestili, formiralo je predmet na osnovu medijskih napisa o navodnim pismima koja se odnose na liječenje Covid-pacijenata u KCUS-u.  

- Naši istražitelji su bili jučer na terenu, postupali smo po usmenoj naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Pretres je trajao do 21.30 sati. To je ono što možemo trenutno reći, ne smijemo iznositi više informacija zbog istrage. Ovo su jako osjetljive stvari, cijenimo interes javnosti, ali ne možemo još ulaziti u detalje - kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Iz Kantonalnog tužilaštva KS navode da se još prikupljaju informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti.

- Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anestiziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid-odjela, poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucije u pravcu provjere da li se radi o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi. Nakon obavljenog uviđaja na KCUS-u, nastavljaju se intenzivno prikupljati informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno ne možemo govoriti o detaljima - navode iz Tužilaštva KS.

Održan je i sastanak glavnih tužiteljica Tužilaštva BiH i Tužilaštva KS, Gordane Tadić i Sabine Sarajlije, na kojem je dogovoreno da će Tužilaštvo KS istraživati navode iznesene u navodnom pismu ljekara.

Klinički centar je, također, najavio podnošenje krivičnih prijava i tužbi protiv medija i novinara koji su u javnosti plasirali navodno pismo za koje se sada tvrdi da je izmišljeno, odnosno da ga nisu pisali ljekari KCUS-a, niti je dostavljeno menadžmentu te zdravstvene ustanove. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.