open-navfaktor-logo
search
Zapelo u Ministarstvu
Istraga ubistva sarajevskih policajaca: Sava Marinković bi došao u BiH, ali...
"Istraga u navedenom predmetu je u toku. Zbog zakonom predviđene zaštite krivične istrage, trenutno vam nismo u mogućnosti dati više informacija."
01.06.2022. u 19:41
get url
text

Ovako su nam odgovorili iz Tužilaštva Kantona Sarajevo na pitanje šta se dešava u istrazi ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koja je već mjesecima, po nekim informacijama, u svojoj "završnoj fazi", ali nikako da bude i okončana. 

VEZANI TEKST - Istraga ubistva policajaca: Macan se nada sporazumu, Žižan "šuti kao zaliven"

Aleksandar Macan, zet odbjeglog optuženika za genocid u Srebrenici Milomira Savčića, prema posljednjim informacijama, barem kako to tvrdi njegov advokat Duško Tomić, pokušava sa Tužilaštvom KS ispregovarati razdvajanje postupka i sporazumno priznati krivnju za tešku krađu, jer kako tvrdi, iako je bio na mjestu događaja, u ubistvu nije učestvovao, niti znao da će bilo ko biti ubijen.

Iz Tužilaštva, kako rekosmo, ne žele ništa komentirati jer je "istraga u toku". 

Macan, čiji DNK je izdvojen na mjestu ubistva policajaca, tužiocima je kazao da je na policajce pucao Sava Marinković. 

Marinković, pak, koji je nedavno pušten na uvjetni otpust iz zatvora u Njemačkoj, ali mu je u međuvremenu određen ekstradicioni pritvor po potjernici iz Sarajeva, negira da je pucao. 

VEZANI TEKST - Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca, najavio predaju

On je posredstvom svog advokata Bojana Veselinovića ranije najavio kako želi doći u Bosnu i Hercegovinu i suočiti se s optužbama.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama Faktora, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, koje je nadležno za ovakve slučajeve, vlastima u Njemačkoj još nije dostavilo svu dokumentaciju potrebnu za njegovo izručenje.

- On jeste u ekstradicionom pritvoru po zahtjevu BiH, ali oni još nisu dostavili potrebnu dokumentaciju niti garancije da mu se neće suditi za drugo krivično djelo. Tako da je sve to još na čekanju - kaže izvor Faktora.

Osiim Macana i Marinkovića, zbog ovog slučaja u pritvoru je i Marko Trifković Žižan, koji odbija saradnju i sve vrijeme se brani šutnnjom.

Policajci Adis i Davor ubijeni su 26. oktobra 2018. godine kada su patrolirajući Alipašinim Poljem, u Geteovoj ulici zatekli i iznenadili kradljivce dok su pokušavali ukrasti parkirani "golf", a koji su zapucali na njih.

VEZANI TEKST - Zbog ubistva sarajevskih policajaca uhapšen Marko Trifković Žižan

Istraga je dugo tapkala u mjestu, a pod istragom je bilo više osoba, od kojih su neke provele i više mjeseci u pritvoru.

Tek prije nekoliko mjeseci istraga je čini se konačno i krenula u željenom pravcu.

Nadavno su na području Istočnog Sarajeva pronađeni i dijelovi dijelovi automatske puške, kao i crnog "seata leona", a za koje se sa velikim stepenom vjerovatnoće sumnje da se radi o oružju i vozilu korištenim u ubistvu policajaca.

MUP KS i Tužilaštvo KS u jednoj od zajedničkih izjava saopćili su da je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, te saslušano i ispitano blizu 300 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.