open-navfaktor-logo
search
Rat saopćenjima
Istraga ubistva sarajevskih policajaca: Gdje "škripi" na relaciji MUP i Tužilaštvo KS?
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) naredbom Tužilaštva Kantona Sarajevo od 12. novembra nastavit će poduzimati dalje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, kao i u daljem prikupljanju dokaza, potvrđeno je prije dva dana iz te pravosudne institucije.
20.11.2021. u 10:38
get url
text

Nakon objave informacije da će istragu ubuduće voditi SIPA, iz MUP-a KS, u maniru "uvrijeđene mlade" oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem su optužili Tužilaštvo za "nedostatak profesionalnosti", a prepuštanje istrage Državnoj agenciji za istrage i zaštitu "indikativnim", kada je, kako ističu, ona "praktično u završnoj fazi".

U saopćenju navode i da su službenici MUP-a KS, koji je dosad bio nosilac aktivnosti u istrazi, "mukotrpnim, iscrpljujućim i kontinuiranim višegodišnjim radom ostvarili značajne rezultate i doveli do završne faze aktivnosti u ovom predmetu, uključujući i podnošenje dopune izvještaja Tužilaštvu o počiniocima ubistva sarajevskih policajaca".

VEZANI TEKST - Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?

Postavlja se pitanje zbog čega su se u MUP-u KS toliko "naljutili" što istragu preuzima SIPA-a, kada je i sam policijski komesar Nusret Selimović, prošle sedmice održao press konferenciju (bez mogućnosti postavljanja pitanja!) na kojoj je ubistvo policajaca proglasio "rasvijetljenim što se policije tiče".

Iz Tužilaštva KS su tada saopćili da istragu vodi tužilaštvo, a da su policijske agencije među kojima i MUP KS dužne da poduzimaju radnje u okviru svojih ovlaštenja i pod nadzorom tužilaca. U tom saopćenju iz Tužilaštva su istaknuli da rasvjetljavanje krivičnog djela sa policijskog aspekta i obavještavanje javnosti o tome, ne znači istovremeno da je u predmetnom slučaju prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih se moze donijeti tužilačka odluka.

Sagovornici Faktora, dobro upućeni u funkcioniranje policijskog i pravosudnog aparata ističu kako spomenuta press konferencija apsolutno nije smjela biti održana na ovakav način, a posebno bez konsultacija sa Tužilaštvom.

- Time je narušen Protokol o saradnji MUP-a KS i Tužilaštva KS, a ovakav istup potencijalno bi mogao imati čak i elemente krivičnog djela ometanje istrage. Ne može policija reći kad je nešto rasvijetljeno, a posebno kada je osumnjičeni nedostupan. To što je za nekim raspisana međunarodna potjernica ne znači ništa. Morate osumnjičenog dokazima povezati sa onim što mu se stavlja na teret. Gdje je vozilo? Gdje je oružje? Imate DNK nađenu na vozilu koje je bilo predmet krađe, ali iz tog vozila nije pucano. Podaci sa aplikacija koji se spominju također su upitni. Jesu li pronađeni telefonski aparati? - ističe jedan od sagovornika Faktora.

VEZANI TEKST - Nema dokaza da je pokušao ubiti Faću: Lirim Bitići pušten iz KPZ-a Miljacka

Kao ilustraciju navodi primjer hapšenja Lirima Bitićija koji se godinama dovodio u vezu sa pokušajem ubistva Amira Pašića Faće u Sarajevu 2007. godine i za kojim je također bila na snazi međunarodna potjernica. Nakon što je prije dvije godine uhapšen u Hrvatskoj i izručen Bosni i Hercegovini, te proveo tri mjeseca u pritvoru, Bitići je pušten na slobodu, jer nije bilo dovoljno dokaza da mu se sudi i istraga u odnosu na njega je obustavljena.

Spomenimo i da je zbog sumnje u umiješanost u ubistvo sarajevskih policajaca nekoliko osoba provelo više mjeseci u pritvoru. Jedan od njih "pao" je na poligrafu, drugom su nađeni tragovi barutnih čestica, treći se uklapao u antropomorfološko vještačenja određenog videosnimka... To, međutim, samo po sebi nije bilo dovoljno da se sa sigurnošću povežu sa konkretnim slučajem, te su zbog izostanka tužilačke odluke u zakonskom roku morali biti pušteni na slobodu.

VEZANI TEKST - Trifković, osumnjičeni za ubistvo policajaca, uhapšen odmah po puštanju iz KPZ-a

Zanimljivo je istaći i da je, odmah nakon press konferencije policijskog komesara, uslijedilo "ničim izazvano", saopćenje za javnost Vlade Kantona Sarajevo. U tom saopćenju iz Vlade su naveli kako "podržavaju rad MUP-a KS i Uprave policije", iako bi se to valjda trebalo podrazumijevati, što nameće sumnju da se cijeli slučaj pokušava ispolitizirati.

Iako iz Tužilaštva nisu iznosili detalje zbog čega je odlučeno da dalju istragu preuzme SIPA, razlozi bi se mogli potražiti i u skandaloznom izvještaju koji je "procurio" u medije, a koji su Nezavisnom odboru za izbor i reviziju rada policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS dostavile tužiteljice koje rade na istrazi ubistva policajaca. U tom izvještaju postupajuće tužiteljice navele su da je policijski komesar Nusret Selimović, između ostalog, u ključnoj fazi istrage rasformirao istražiteljski tim koji je radio na slučaju ubistva, a upozoreno je i na to da MUP KS nije Tužilaštvu KS dostavio adrese osumnjičenih, već su te informacije dobili od SIPA-e kako bi mogli provesti akciju 4. novembra i pretrese u Istočnom Sarajevu i na Palama. Tužiteljice su zadokumentovale i određene zloupotrebe u vezi s podacima sa aplikacije Sky, čije je razbijanje i dovelo do osumnjičenih.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o opstrukcijama: MUP rasformirao tim za istragu ubistva sarajevskih policajaca u ključnoj fazi

Tim povodom je i Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara održao vanrednu sjednicu, koja je završena bez ikakvih zaključaka, iako se spekuliralo i o mogućoj smjeni policijskog komesara. Kako je rečeno nakon sjednice odlučeno je da se za dalje korake moraju konsultovati sa Tužilaštvom.

Nakon kritika iz Tužilaštva, u zaštitu komesara "stao" je i Sindikat policije KS, koji je u svom saopćenju naveo kako "pojedini krugovi pokušavaju diskreditovati rad i ulogu Uprave policije MUP-a KS i njenih službenika, u predmetu ubistva njihovih kolega".

Šta je u pozadini cijelog slučaja, da li politički obračun sa "nepodobnom" glavnom tužiteljicom preko "podobnog" policijskog komesara, međusobna netrpeljivost istaknutih rukovodilaca određenih policijsko-sigurnosnih agencija, ili nešto sasvim treće, zvanično nije poznato.

VEZANI TEKST - Zbog sujete ili straha minirana istraga ubistva sarajevskih policajaca: Zašto je Selimović tražio da Čampara radi predmet

Ono što je evidentno je da na relaciji MUP KS i Tužilaštvo KS trenutno nešto "škripi", te se postavlja pitanje da li nam ponovo slijedi period kao onaj iz vremena kada su na čelu ove dvije institucije bili Dalida Burzić i Vahid Ćosić, a koji su bili u gotovo otvorenom sukobu, a "prepucavanja saopćenjima" gotovo svakodnevna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.