open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Istraga ubistva policajaca: Zatraženo produženje pritvora za Aleksandra Macana
Tužilaštvo Kantona Sarajevo sarajevskom Kantonalnom sudu uputilo je prijedlog za produženje pritvora Aleksandru Macanu, osumnjičenom za učešće u likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.
18.01.2022. u 12:33
get url
text

Kako je Faktoru potvrdila glasnogovornica Tužlaštva KS Azra Bavčić, produženje pritvora zatraženo je iz svih mogućih zakonskih razloga, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, odnosno prikrivati dokaze, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti. 

Produženje pritvora zatraženo je za još dva mjeseca. 

Nedavno je, podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio prijedlog Tužilaštva i naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Savom Marinkovićem, a istom odlukom određen mu je jednomjesečni pritvor po potjernici.

Marinkovića je kao direktnog izvršioca ubistva sarajevskih policajaca tokom davanja iskaza u Tužilaštvu KS označio Macan, za kojim je također bila raspisana potjernica, a koji se u pratnji advokata, sam predao Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

On je, navodno, a kako je to u javnost iznio njegov advokat, do u detalje ispričao detalje iz kobne noći, kada su policajci MUP-a KS naletjeli na grupu automafijaša koji su na Alipašinom Polju pokušavali ukrasti "golf 6", hrvatskih registarskih oznaka.

Podsjećamo, iz izvora bliskih istrazi moglo se čuti da je Macana sa ovim slučajem povezao njegov DNK koji je izdvojen na automobilu koji je bio predmet krađe. Također, sa ovim slučajem povezuju ga i određene komunikacije nakon razbijanja aplikacije SKY, koju su koristili brojni kriminalci iz regiona.

VEZANI TEKST - Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca, najavio predaju

Nakon što je objavljena informacija o povezanosti Marinkovića sa ubistvom, prije dvije sedmice oglasio se i njegov advokat Bojan Veselinović, koji je kazao da je njegov branjenik negirao bilo kakvu povezanost sa slučajem.

On se, inače, trenutno nalazi u zatvoru u Njemačkoj, gdje izdržava kaznu zbog nedozvoljenog prometa narkotika.

Nedavno je stekao uvjete da podnese zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu i trenutno se čeka odluka njemačkih vlasti po tom zahtjevu.

Veselinović je kazao da odmah po izlasku iz zatvora Marinković namjerava sam da se javi i stavi na raspolaganje pravosudnim institucijama u BiH, te da se neće protiviti prijedlogu za izručenje, niti namjerava podnositi zahtjev za azil. 

- Smatram da u interesu istrage ovo nije trenutak za davanje bilo kakvih bombastičnih izjava, treba pustiti Tužilaštvo da radi svoj posao kako najbolje zna - rekao je za Faktor Veselinović. 

Potjernice za Marinkovićem na zvaničnoj stranici Interpola zasad još nema. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.