open-navfaktor-logo
search
Novinari kao mete
Istraga u napadu na novinara BNTV nije ni završena, Dodik i dalje napada
Milorad Dodik sinoć je optužio da joj smeta predizborni skup u naselju u kojem novinarka živi
24.09.2018. u 12:03
get url
text

Klub novinara Banja Luka na današnjem sastanku podvukao je da policija i tužilaštvo još nisu doveli do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. Podvučeno je da su se u međuvremenu desila još tri napada na novinare što  dokazuje da je stvorena atmosfera u kojoj su novinari označeni kao mete i upozorili da situacija postaje sve gora.

- Nakon verbalnog napada na novinarku BN televizije na dočeku ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i prijetnji novinarki Direkt portala, još jednu novinarku BNTV predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je optužio da joj smeta predizborni skup u naselju u kojem novinarka živi, jer, kako je rekao, ona nije simpatizer SNSD-a, a novinarka je pitala zašto je cijeli dan blokirana ulica zbog tog skupa – istakli su u Klubu novinara Banja Luka.

Predstavnici Kluba su upozorili da je tim riječima predsjednik SNSD-a doveo u opasnost novinarku i njenu porodicu.

- Svi ovi slučajevi dokazuju da novinari nisu bezbjedni i da postoji opasnost da seponovi slučaj Vladimira Kovačevića ili nešto gore ukoliko ne bude adekvatnog odgovora
institucija i ukoliko zvaničnici ne prestanu da označavaju pojedine medije kao neprijateljske, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji – istaknuto je danas.

Pozvali su sve političke subjekte da tokom predizborne kampanje na javnim skupovima prestanu da etiketiraju medije i novinare stvarajući atmosferu linča, te da im omoguće normalne uslove za rad. 

Kovačević je brutalno pretučen teleskopskim palicama 26. septembra ove godine u noćnim satima ispred svoje zgrade u banjalučkom naselju Mejdan. Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao pokušaj ubistva, a 9. septembra je uhapšen osumnjičeni Marko Čolić iz Banje Luke, dok se drugi osumnjičeni, Nedeljko Dukić iz Skender Vakufa, od tada nalazi u bjekstvu.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je izjavio da će za njim biti raspisana potjernica. Motivi pokušaja ubistva novinara Kovačevića još uvijek nisu poznati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.